Obicei unic, în Agnita: Lolele au ieșit pe străzi pentru a alunga iarna
Chiar dacă iarna nu dă semne că are de gând să plece prea curând, lolele din Agnita au ieşit pe străzi pentru a o alunga.
Obiceiul Lolelor, din tradiţia săsească, este respectat cu sfinţenie de câţiva ani încoace, spre încântarea localnicilor, dar şi a turiştilor. Tineri cu măşti înfricoşătoare s-au plimbat prin oraş pocnind din bice şi sunând din tălăngi. Dar au împărţit şi bunătăţi curioşilor adunaţi să îi admire.
250 de lole gălăgioase şi înfricoşătoare au pornit pe străzile din Agnita, după cum spune obiceiul, care datează din secolul al 13-lea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit legendei, totul a început de la o tânără pe nume Ursula, care a reuşit să apere saşii din zonă de tătari. Fata i-a speriat pe duşmani fiind îmbrăcată precum lolele de acum, care în zilele noastre au alt ţel: acela de a alunga spiritele rele şi iarna.
După paradă, saşii s-au întrecut în dansuri.
Radu Cucea, preşedinte asociaţia lolelor Agnita: "Anul acesta suntem într-o fază în care dorim să intrăm în detalii, să ne perfecţionăm cât mai mult şi păstrăm tradiţia exact aşa cum era, nealterată. Cu simbolurile vechi, fără să intaroducem elemente noi, traditile ne definesc şi cultura locală."
Obiceiul Lolelor este unic în ţară.