Ce mananci trebuie sa-i placa si creierului! Altfel te ingrasi
Atunci cand savurezi un milkshake sau cand mananci ciocolata, centrii placerii din creier simt o particica din fericirea pe care o simti si tu... asta in cazul in care nu esti supraponderal.
Poate suna ciudat, insa cercetatorii care au urmarit la un scaner reactia tinerelor femei atunci cand savureaza un milkshake, au descoperit ca atunci cand creierul nu este satisfacut de mancare, simte nevoia sa manance mai mult pentru a compensa.
Acest studiu poate prezice cine va pune cateva kilograme in plus in urmatorul an: activitatea din circuitele cerebrale asociate placerii este mai intensa la persoanele care prezinta o variatie genetica in zona ce inhiba procesul de producere a dopaminei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dopamina este o molecula care asigura comunicarea intre neuroni, celulele cerebrale si are un rol important in ceea ce priveste senzatiile de dorinta si de placere.
In timpul mesei, se declanseaza productia de dopamina, iar nivelul placerii este legat de cantitatea de dopamina eliberata. "Persoanele obeze par sa aiba mai putini receptori de dopamina in creier, iar acest lucru le face sa manance mai mult pentru a compensa acest deficit de placere", a explicat Eric Stice, care studiaza obezitatea si tulburarile alimentare de peste 20 de ani.
Persoanele cu un IMC (indece de masa corporala) mai ridicat au inregistrat reactii mai slabe in centrii asociati placerii si prezentau, totodata, acea variatie genetica vinovata de scaderea productiei de dopamina.
Sursa: Pro TV
Etichete: creier, studiu, mancare, obezitate, dopamina,
Dată publicare:
17-10-2008 00:00