Oamenii din sapte sate traiesc ca in Evul Mediu, desi au retea de apa de 3,5 milioane de euro. "Cumpar cu baxul"
Sperantele pentru un trai civilizat, normal in anul 2017, s-au dus pe apa sambetei pentru localnicii din sapte sate din Gorj.
Oamenii folosesc in continuare o retea de apa nepotabila sau fantanile, desi s-au investit aproape 3,5 milioane de euro intr-o retea de apa potabila.
Degeaba s-au facut planuri peste planuri. La vremea respectiva, nu a fost prevazuta in proiect si bransarea caselor la conducta. Iar acum, demersurile se blocheaza in proceduri.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Cand se curata bazinele, apa vine ruginita. Nu intotdeauna, dar saptamana trecuta a venit de trei ori neagra, se plang localnicii.
Proiectul pentru o retea care sa rezolve problema apei potabile a fost inceput in 2007 - cu finantare de la guvern. Cel care era primar atunci sustine ca la vremea respectiva doar asa a primit aprobare - mai intai sa puna la punct reteaua de apa potabila, apoi, printr-un alt proiect, sa branseze locuintele la conducta. Ceea ce nu s-a mai intamplat.
Localnic: “M-as bransa, normal, ca apa cumpar cu baxul, nu stiu ce lucrari au facut ca tot aiurea sunt facute."
Localnic: "Au si instalat robinete la suprafata pentru copii, de atunci, dar cica nu au bani, cum bai fratilor investitie de atatia ani sa stea degeaba."
Aproximativ o mie de familii din sapte sate care apartin de municipiul Motru sunt in aceasta situatie. Deocamdata, fiecare se descurca asa cum poate. Unii folosesc apa menajera de la o veche conducta ce apartine unei mine din zona, iar altii apeleaza la fantani.
Localnica: "Daca apa e asa, o masina de spalat mi s-a dus, o masina de 17 milioane."
Actualul primar spune ca a incercat sa discute cu constructorul sa modifice proiectul initial.
Gigel Jianu, primarul municipiul Motru: "Parerea mea este ca atat constructorul cat si proiectantul trag de timp si vor sa ne faca pe noi sa facem racordarile gospodariilor fara acordul lor si sa pierdem garantia de buna executie."
Perioada de garantie pentru aceasta lucrare expira in anul 2021.