O scoala din Capitala a fost sanctionata pentru discriminare. A vrut sa formeze o clasa "de elita"
Dupa ce a incercat sa imparta elevii in functie de capacitatile lor, conducerea unei scoli din Bucuresti a fost acuzata de discriminare si amendata.
Mai multi parinti s-au plans Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, suparati ca elevii au fost departajati, iar cei care au intrat intr-o clasa de elita vor face carte, iar restul, nu.
Discutia porneste de la cele trei clase a V-a a caror soarta a fost hotarara la inceputul acestui an scolar. Una dintre ele a fost transformata in clasa intensiva de engleza, iar in cazul celorlalte doua conducerea scolii a hotarat sa le departajeze printr-un examen de matematica. Astfel incat o parte dintre elevi sa studieze la clasa de elita, iar ceilalti in clasa de nivel mediu.
O hotarare pe care la inceput parintii au agreat-o. Pe parcurs, insa, au aparut nemultumiri.
"Traditia acestei scoli este sa imparta acesti elevi intr-o clasa de elita (clasa buna) si restul ( clasa mai putin buna). Ni s-a adus la cunostinta ca doar acesti elevi vor fi pregatiti pentru concursuri si olimpiade, doar ei se vor bucura de cei mai buni profesori, spun parintii. Cu primii se vor rezolva 10 probleme, iar restul vor face mult mai putin, fiind lasati in ritmul lor, ca nu toata lumea este facuta sa invete carte", se precizeaza in plangere.
Parintii au facut plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, iar institutia a sanctionat scoala 81 din Bucuresti, dupa ce directoarea nu a putut contrazice cu probe spusele parintilor.
Alexandru Vasile, membru Colegiul Director CNCD: "Din punctul de vedere al procesului educational, strict de acest aspect ne-am legat si al dreptului la educatie al fiecarui copil. Este o fapta de discriminare, este o fapta contraventionala pe baza ordonantei 137 pentru care a si fost amendata contraventional in cunatum de 1.000 de lei".
Directoarea scolii nu a dorit sa comenteze situatia. Inspectoratul Scolar face si el verificari.
Constantin Traistariu, inspector general ISMB: "Initierea unei testari mi se pare ilegala si nepedagocica. Intr-o clasa normala, copiii sunt diferentiati, insa in interiorul clasei apare concurenta si atunci cel care este cel mai bun devine un fel de motor al clasei respective, ori in momentul in care am luat clase fara motoare nu mai apare aceasta concurenta".
O situatie similara este pe cale sa se intample si in Bacau, unde o profesoara vrea sa propuna o noua metoda didactica, numita metoda performantelor diferentiate. Concret, femeia vrea sa le predea elevilor si sa ii testeze in functie de capacitatea fiecaruia.
Sursa: Mediafax
Etichete: scoala, amendă, elevi, sanctiuni, discriminare, cncd, elita,
Dată publicare:
22-11-2013 09:37