O noua lege a pamantului. Ce trebuie sa faca romanii care vor teren aproape de granitele tarii
Probleme pentru cei care vor sa cumpere sau sa vanda terenuri situate la o distanta mai mica de 20 de kilometri de granitele tarii.
O lege care ne intoarce inapoi in timp, dupa parerea deputatului UDMR de Bihor, Cseke Attila, a trecut de Camera Deputatilor si ameninta sa-i puna in dificultate pe fermierii din apropierea frontierei.
Mai exact, ca sa faca o tranzactie cu un teren din apropierea granitei, oricine, fie el cetatean roman sau strain, ar avea nevoie de avize de la SRI, SPP, SIE si alte trei servicii cu atributii in siguranta nationala.
Istvan Bihari este un tanar fermier din comuna bihoreana Bors, situata chiar la granita cu Ungaria. De curand a reusit sa acceseze fonduri europene si are nevoie de trei hectare de pamant.
Din pacate, nu a reusit sa cumpere tot terenul necesar si se teme ca anul viitor ii va fi mult mai greu, daca noile reglementari intra in vigoare.
"Mi se par destul de complicat si unele masuri chiar aberante. Cred ca o sa ingreuneze pentru ca fiecare institutie are un termen de 30-60 de zile de solutionare a unei cereri si s-ar putea sa iesim din termenul legal sau din contractul facut cu FADR-ul", spune fermierul.
Numai in comuna Bors au loc in fiecare an cateva zeci de tranzactii cu terenuri agricole extravilane.
Potrivit noii legi, ca sa cumperi un teren situat la mai putin de 20 de km de granita, ai nevoie de aviz de la SRI, SPP, SIE si inca trei institutii cu activitati in domenii de siguranta nationala.
"Eu cred ca este un regres democratic important. Cred ca nu s-a gandit foarte bine aceasta lege. S-a pornit de la o idee, si anume aceea sa vedem ce facem cu dobandirea dreptului de proprietate pentru cetatenii straini de la 1 ianuarie 2014 si s-a ajuns putin la cu totul altceva", spune Cseke Attila, deputat UDMR de Bihor.
Legea a trecut de forul decizional, Camera Deputatilor, cu 221 de voturi pentru, 27 impotriva si 50 de abtineri.
UDMR a vrut sa o atace la Curtea Constitutionala, dar n-a adunat suficiente semnaturi. Numai in Bihor, peste 100 de localitati ar intra sub incidenta noii legi.