O fetita de 8 luni, cu o malformatie la inima, a fost refuzata de spital

29-05-2010 00:00


"Avand in vedere problemele grave financiare cu care ne confruntam, suntem in imposibilitatea de a mai accepta alte cazuri de copii cu boli congenitale cardiace" - asa suna refuzul de tratament al medicilor de la Targu Mures pentru un bebelus de opt luni.

Daca ar putea vorbi, ar urla ca vrea sa traiasca. Desi a venit pe lume acum 8 luni, Laura este intr-un fel condamnata la moarte de sistemul sanitar. In urma cu o luna, fetita a fost diagnosticata cu o malformatie la inima.

Are nevoie de o interventie chirurgicala, insa nu are bani. Familia a aflat printr-o adresa ca cea mica a fost considerata un caz cronic, care mai poate astepta.

Numele Laurei sta pe o lista de asteptare alaturi de alte sute. Toti acesti copilasi pot oricand sa-si piarda viata. Iar doctorii recunosc ca nu-i pot ajuta, ca n-au cu ce. La Institutul din Targu Mures intra in operatie doar urgente de grad zero. Medicii sunt insa constienti de pericolul care-i ameninta pe cei amanati.

Cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au transmis printr-un comunicat ca: "Intreaga responsabilitate pentru evolutia medicala a pacientei revine consiliului medical al Institutului de Boli Cardiovasculare din Targu Mures, care a considerat acest caz unul cronic. In ce priveste finantarea, chiar daca exista un deficit de finantare de 20% la nivelul spitalelor, nu inseamna ca aceste unitati nu pot angaja cheltuieli si deci nu-si pot desfasura activitatea. "

VIDEO PROTVPLUS.RO