O femeie din Alba a reusit ce n-au fost in stare autoritatile. Si-a transformat casa in centru pentru copii cu dizabilitati

Dată publicare: 28-01-2015 18:46
Dată actualizare: 31-01-2015 07:11


O femeie din judetul Alba face tot ce poate pentru a alina suferinta copiilor cu dizabilitati.

Si-a transformat casa, cu banii ei si ai prietenilor, intr-un centru special. Zilnic, vin tineri cu afectiuni grave de vedere sau autism si petrec ore bune in prezenta unor specialisti. La randul ei, are grija permanent, ca asistent maternal, de doi adolescenti, cu probleme de sanatate.

Afla la finalul articolului cum o poti ajuta pe Maria Bolea cu centrul pentru copiii cu dizabilitati

Ce n-au fost in stare autoritatile sa faca, a reusit Maria Bolea, o femeie care a lucrat mai multi ani in Germania in agricultura si a revenit in urma cu 6 ani in tara. Pentru ca fiica ei a ramas in strainatate, s-a gandit, initial, sa aduca acasa doi copii dintr-un centru de plasament: o fetita si un baiatel, ambii gemeni, cu probleme de vedere.

A decis sa apeleze si la un psiholog care sa ii ajute. In acel moment, si-a dat seama ca poate sa faca mai multe pentru cei aflati in suferinta.

Maria Bolea: "Noi cum am lucrat in Germania am cunoscut multa lume acolo. Si dupa ce am luat copiii, a venit o familie in vizita la noi si i-a vazut si au zis ca hai sa incerc, daca voi amenajati, eu o sa platesc un specialist."

Maria si-a transformat in scurt timp subsolul casei intr-un centru de zi pentru acesti copii, sustinuta fianciar si de cativa amici din Gemania, dar si din tara. Locuinta ei este acum un loc unde se alina durerile acestor suflete.

Maria Bolea: "Sa mai beneficieze si altii, aveam spatiul asta si atunci am zis ca facem si m-am gandit ca intalnim parinti care se implica si ne ajuta."

Alex are 8 ani si sufera de autism. Situatia lui s-a imbunatatit si reuseste sa comunice pentru ca are parte de terapii diferite.

Ludovica Vintan, asistent maternal: "Daca nu i-am aduce aici, nu stiu cum ne-am descurca cu ei. Nu platim nimic."

Zilnic, cei mici raman in grija a patru specialisti, psihologi, muzicologi si terapeuti, platiti toti din donatii.

Letitia Abrudan, psiholog: "Avem copiii non-verbali care au venit si acum, momentan, au inceput sa vorbeasca foarte multe, bine, in felul lor, care pot sa spuna."

In acest moment, celor mici le-ar fi de mare ajutor o camera senzoriala, folosita de specialisti pentru copiii cu autism sau cu deficiente de vedere, care ar costa aproximativ 10.000 de euro.

Cei care doresc sa o ajute pe Maria Bolea o pot contacta la numarul de telefon 0748.246.435


VIDEO PROTVPLUS.RO