O echipa de studenti din Cluj a castigat premiul pentru cea mai rezistenta cladire in caz de cutremur, la un concurs din SUA
In timp ce cladirile foarte vechi din Romania risca sa se prabuseasca la cea mai mica miscare a pamantului, 11 tineri din Cluj s-au intors in tara cu premiul intai pentru cea mai rezistenta constructie in caz de seism.
Studentii au castigat in Alaska un reputat concurs international, dupa ce au proiectat cu succes o macheta de 30 de etaje care sa reziste unui seism de 7 pe scara Richter.
Macheta proiectata de studentii din Cluj a avut doi metri in inaltime si a fost construita din lemn de balsa - un arbore tropical din America, extrem de usor si elastic. A rezistat cu brio unui cutremur de 7 pe scara Richter simulat in laborator si a castigat locul I.
"Am lucrat foarte, foarte mult, initial o macheta ne lua o luna sa o realizam, in ultimul timp am ajuns si la cinci zile, lucrand cate 16 ore pe zi", a dezvaluit Cristina Vranau, premianta.
Studentii de la Costructii si Design din Cluj au intrat in competitie cu alte 28 de universitati din intreaga lume, printre care si Stanford sau UCLA. Tema a fost sa construiasca o cladire de birouri rezistenta la cutremure, dar sa fie in acelasi timp economica si profitabila.
Macheta studentilor romani a impresionat juriul din toate punctele de vedere. Un design atragator, o structura extrem de rezistenta si costurile extrem de mici au facut ca proiectul clujenilor sa fie declarat castigator.
"Suprafata inchiriabila de la etajele superioare aduce un profit mai mare decat cele la etajele inferioare, pe langa aceasta se mai calcula si care sunt pagubele produse in urma unui cutremur. In final trageau linie si vedeau care este profitul anual al structurii", a spus Bianca Parv, coordonator de proiect.
Cei 11 studenti, patru fete si sapte baieti, vor fi primii si premii in bani din partea universitatilor la care studiaza.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, premii, cladiri, seism, arhitectura, constructii, proiecte,
Dată publicare:
30-07-2014 22:05