Cartierele vechi din Capitala care dispar. Dezvoltatorii construiesc ilegal langa monumente istorice

Ultima actualizare: 25-12-2012 00:40

Tot mai multe cartiere vechi din Capitala risca sa dispara. O spun reprezentantii ONG-urilor care militeaza pentru imaginea vechiului Bucuresti si care de aceasta data ii acuza pe dezvoltatorii din zona Bazilescu.

Degeaba locul a fost desemnat monument istoric, pentru ca lunar rasar blocuri lipite de case. Autoritatile confirma neregulile, dar spun ca de vina sunt constructorii care nu au respectat autorizatiile.

Zona Bazilescu este din 2010 pe lista monumentelor istorice. Cu toate ca, potrivit legii, se pot ridica numai cladiri cu doua etaje, oamenii care stau aici s-au unit intr-o asociatie, revoltati ca anumiti dezvoltatori au construit 145 de blocuri, unele chiar si de sase etaje.

Petru Truta: "l-am actionat in instanta. Blocul e blocat, dar el lucreaza in continuare".

Constructor: "Am doua etaje si mansarda. Am autorizatie, nu se face fara autorzatie de construire".

Omul pare sa fi obtinut fara nicio problema o autorizatie de P + 2 + mansarda, sustin reprezentantii ONG-urilor, iar autoritatile nu s-au sesizat.

In cazul unuia din imobile, lucrarile au inceput in luna mai anul trecut. Dezvoltatorul le-a spus locuitorilor din zona ca vrea sa faca o casa pentru rude. In final, oamenii s-au trezit cu un bloc de trei etaje lipit de casa lor.

Blocul nu are parcare subterana, asa cum era prevazut in documentatie, pentru ca dezvoltatorul a preferat sa faca apartamente. Luati la intrebari, unii dintre cei in culpa se infurie.

Nicusor Dan, presedinte "Salvati Bucurestiul": "O sa facem o sinteza cu toate cazurile si o vom trimite prefectului".

Autoritatile admit ca au emis autorizatii in zona Bazilescu, dar sustin ca pe parcurs constructorii nu au respectat prevederile.

Proiectantul, executantul si beneficiarul raman direct raspunzatori de respectarea proiectului autorizat, a normelor, normativelor tehnice si a legislatiei in vigoare.

In plus, oficialii sustin ca au facut sesizari la politie.

Ca sa ridice o cladire intr-o zona monument istoric, dezvoltatorul trebuie sa se adreseze Primariei Capitalei pentru certificatul de urbanism si autorizatia de construire. La procesul verbal de receptie ar trebui sa primeasca unda verde atat de la urbanisti, cat si de la inginerii Inspectoratului de Stat in Constructii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO