Nu mai beti apa din surse neautorizate - semnalul de alarma tras de autoritati, in Hunedoara. Ce se intampla cu izvoarele

Dată publicare: 14-11-2014 08:42
Dată actualizare: 17-11-2014 00:02


Autoritatile sanitare din Hunedoara ii sfatuiesc pe oameni sa nu mai bea apa din surse neautorizate. Situatia este una critica in judet, deoarece - din cele 200 de izvoare si fantani - doar pentru patru exista analize la zi.

Localnicii care nu tin cont de acest avertisment se pot imbolnavi, spun medicii.

De ani de zile, oamenii se aprovizioneaza cu apa din izvorul din padurea Bejani, de la marginea municipiului Deva. O situatie asemanatoare este si in Banpotoc - o localitate aflata la 20 de kilometri de Deva. Oamenii din zona merg zilnic la izvorul de apa minerala, fara sa isi dea seama de riscul la care se expun.

Potrivit legii, reprezentantii primariilor au obligatia de a trimite, de doua ori pe an, probe de apa pentru a fi analizate in laboratoare specializate. In functie de rezultate, la fiecare izvor sau fantana trebuie pusa o placuta prin care oamenii sa fie informati daca apa este buna de baut sau nu.

"Principalele boli infectioase care se pot transmite prin intermediul apei din sursa neautorizata o reprezinta bolile cu transmitere digestiva - toxiinfectii alimentare, hepatitele cu virus hepatic A, salmoneloze si parazitoze intestinale", a spus Elena Campean, medic.

In judetul Hunedoara, doar pentru patru dintre cele peste 200 de izvoare si fantani publice exista analize la zi.


VIDEO PROTVPLUS.RO