Nu a primit concediu medical pentru ca medicul s-a temut de penalizari
Dupa ce ani de zile au fost banuiti ca dau concedii medicale pe bani, medicii de familie cad acum in extrema cealalta. De groaza ca isi pierd licenta si ca o sa ii verifice politia, la fel ca pe pacienti, unii au ajuns sa ii refuze pe romanii bolnavi.
Angela Borto are 23 de ani si este operator de pariuri intr-un cazinou. La munca i s-a facut rau.
"Mi se taiau picioarele, nu puteam sa stau in picioare, am chemat salvarea. Mi-au administrat un calmant si mi-au spus sa ma prezint de urgenta la spital. Dupa sase ore de stat la urgente mi s-a pus diagnosticul: boala inflamatorie pelvina", spune ea.
Medicul de garda i-a prescris antibiotice si i-a recomandat in scris sa stea in pat macar cinci zile. Asa ca femeia si-a sunat doctorul de familie.
"Mi-a spus ca nu ma poate primi, in primul rand pentru ca nu am programare si in al doilea rand pentru ca nu o sa imi dea concediu medical. A inceput sa imi enunte articole din legea concediilor. A inceput sa imi spuna ca poate primi amenda, ca ar putea fi cercetata penal si in nici un caz sa nu vin la ea" spune Angela Borto.
Am incercat sa o contactam pe doctorita insa nu a dorit sa comenteze subiectul. Ridicol este ca sefii ei sunt tentati sa ii dea dreptate.
"Suntem speriati de presiunea la care suntem expusi intre pacient si lege. Nu e prima data cand pacientul este pus la mijloc dar pe de alta parte, orice medic de familie in aceasta situatie de inasprire a legii sub nicio forma nu va mai incalca legea ca sa satisfaca o nevoie a pacientului. Mi-e mila de pacient dar mi-e si teama pentru mine", spune Presedintele Societatii Nationale pentru Medicina de Familie, Dr. Rodica Tanasescu.
In prezent orice angajat care vrea concediu medical, trebuie sa completeze o declaratie in cabinetul doctorului, in care noteaza adresa la care poate fi gasit intre orele 8-11, 12 -17 si 18- 20. Mai mult este obligat sa-si anunte patronul in primele 24 de ore ca are probleme de sanatate.
Doctorul care a aprobat certificatul pastreaza documentul, dar il poate pune oricand la dispozitia angajatorului daca acesta are suspiciuni ca salariatul " si-a aranjat repausul", sesizeaza Casa de Asigurari, care organizeaza un control, impreuna cu un reprezentant al institutiei si in final cu un politist.
Daca bolnavul nu este acasa, se incheie un proces verbal si de a doua zi omul pierde banii. Cel vizat are o luna la dispozitie pentru contestatie.