Noul Cod Civil schimba radical divorturile din Romania. Ce pierde sotia si castiga sotul
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, parintii care divorteaza vor avea prin lege custodia comuna a minorilor rezultati din casatorie.
In plus, fetitele si baietii de peste 10 ani pot fi intrebati de judecatori la cine ar prefera sa stea.
Dragos Panaitescu are un baiat care luna aceasta implineste 10 ani. De trei ani si jumatate, adica de cand a divortat de mama copilului, nu l-a vazut aproape deloc. Spune ca fosta sotie ii incalca voit drepturile.
"S-a departat de mine, am reusit dupa 3 ani de zile sa fim in vacanta impreuna in vara asta si asta pentru ca exista niste procese in curs", a declarat Dragos.
Noul Cod Civil ii da insa dreptul la custodie comuna. Evident trebuie sa fie si mama de acord, iar instanta sa le parafeze intelegerea.
"E o imbunatatire in orice caz fata de regimul actual in care parintele care nu are custodia nu are practic nici un fel de drepturi", sustine Dragos Panaitescu.
Este cazul a sute sau poate a mii de adulti care se cearta si se judeca ani in sir pe copii.
Custodia comuna se va aplica de la 1 octombrie, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil. Asta inseamna ca sotii care divorteaza pot hotari impreuna atat in privinta educatiei, a timpului liber cat si a activitatilor extrascolare.
In cazul in care intr-o familie exista doi copii, in urma divortului, domiciliul celor mici poate fi diferit, dar autoritatile spun ca nu este bine ca ei sa fie despartiti. Insa mama poate primi un copil, tatal pe celalalt, dar sederea micutilor trebuie sa alterneze: impreuna cand la mama, cand la tata.
"Din 2008 incercam sa introducem aceasta noua lege, noi estimam ca cel putin 30% dintre cazuri vor aplica aceasta custodie comuna", a declarat Bogdan Draghici, presedinte Alianta T.A.T.A
Daca unul dintre parinti nu isi respecta conditiile stabilite de comun acord, atunci se ajunge in instanta. Iar judecatorii vor stabili daca se revine la custodia unica. Statisticile arata ca pana acum in peste 95% din cazuri mama are castig de cauza.