Noul Cod Civil ar putea sa ii lase pe paparazzii fara loc de munca
Si asta pentru ca jurnalistii nu vor mai avea voie sa foloseasca aparate foto, laptopuri sau orice obiect despre care instanta ar considera ca a fost folosit pentru incalcarea unor drepturi cum ar fi demnitatea si intimitatea vietii private.
Acest articol, dar si multe altele care duc la ingradirea dreptului de libera exprimare a presei au starnit deja un val de comentarii.
Instanta poate cere "sechestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor sau mijloacelor care au servit la savarsirea faptei prejudiciabile", precizeaza articolul 263 din proiectul noului Cod Civil. Este doar una dintre prevederile care au starnit reactii dure din partea jurnalistilor, dar si a politicienilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noul Cod Civil ar putea permite chiar si oprirea de la difuzare sau publicare a unor materiale de investigatii daca persoana vizata s-ar adresa instantei, sustinand ca prin ancheta respectiva i s-ar incalca anumite drepturi. Insa acest lucru il poate costa scump pe reclamant daca cererea se dovedeste neintemeiata.
Si in cazul dreptului la replica, institutia de presa trebuie sa o publice in maximum doua zile, fara insa ca jurnalistul sa poata comenta afirmatiile facute in textul trimis de persoana nemultumita.
Mai e insa timp suficient ca toate aceste articole ce vor face parte din Codul Civil sa fie modificate. Abia miercuri incep dezbaterile in Parlament pe marginea noului Cod.
Vezi aici ce se schimba in noul Cod Civil in ceea ce priveste divortul si logodna.