Taranii care produc lapte cu multi germeni, fortati sa fabrice branzeturi fine. De ce il arunca
Anul nu incepe bine nici pentru crescatorii de vaci. Noile reglementari ale Uniunii Europene intrate in vigoare de la 1 ianuarie ii obliga sa-si cumpere instalatii moderne care sa asigure calitatea laptelui.
Altfel nu-l mai pot, vinde proaspat in piete. In disperare de cauza, unii au gasit solutia: s-au transformat in producatori de branzeturi fine, maturate, si obtin astfel un profit mai bun.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Altii insa n-au incotro si arunca laptele la porci.
In judetul Alba, sute de crescatori de animale au ajuns in pragul disperarii. Reglementarile europene spun ca laptele
care va contine peste o suta de mii de germeni nu poate fi consumat proaspat si trebuie distrus sau dat producatorilor de branzeturi fine. Asa ca unii il arunca la animale.
"Hai da si astia 10 litri ca am mai dat si azi dimineata. Lasa ca noi bem apa minerala si porcii beau lapte.", spune un femier.
Fortati de imprejurari, unii s-au apucat sa-si transforme laptele in branzeturi maturate. Dupa mai mult de 45 de zile laptele folosit la fabricarea acestora isi reduce numarul de germeni. Iar specialitatile cum ar fi cascavalul invechit natural, telemeaua veche sau parmezanul pot aduce un profit bun.
Mihai Cibu, un fermier, spune:
- Ce cantitate de lapte aveti pe zi ?
- 30-40 de litri. Inainte il vindeam in piata si acum pentru ca nu se mai poate il trasformam in branza si in telemea.
La fel au procedat si unii fermieri din judetul Prahova. S-au transformat din vanzatori de lapte in producatori de branzeturi fine. In Valea Doftanei se face un produs traditional devenit celebru: Cascaveaua de Doftana, un fel de cascaval maturat peste 60 de zile.
"O afumam, o tinem pe un gratar si la final arata asa. Asta e nematurata si asta e numai buna de mancat.", spune Mirela Stanciu, producator branzeturi.
In Bistrita unii fermieri au reusit sa gaseasca insa finantarea necesara si au cumparat 2 tancuri de racire. Cu ajutorul lor pot sa isi vanda laptele proaspat.
"Oamenii trebuie sa se asocieze. Cu aparatul de muls si cu tancul este mult mai igienic." , spune Mirela Rus, crescator de animale.
In judetul Dolj insa, oamenii se tem ca nu vor putea sa-si recupereze investitiile. Normele Uniunii Europene, spun ei, i-ar putea duce la sapa de lemn.
"Am platit 53 milioane impozit pe venit la vaci, 53 de milioane si acum sa scot 5000 de euro sa iau tanc de racire. E prea mult ce ne cer astia, pe ei nu ii intereseaza: bai, dar vacile astea ce or manca?", spune Anisoara Riza, crescator de animale.
Producerea branzeturilor maturate cere insa si ea conditii speciale: de la o igiena perfecta pana la echipamente adecvate pentru pastrarea si invechirea produselor.