Drama fratilor care sunt adoptati de parinti diferiti. Copiii pot fi traumatizati de o separare
Daca doriti sa adoptati un copil, nu-l despartiti de frate sau de sora. Incercati sa-i luati, pe amandoi.
Oficiul Roman pentru Adoptii incurajeaza cuplurile fara copii sa infieze doi in loc de unul. Si asta, pentru ca cei mici pot suferi o trauma atunci cand sunt despartiti o trauma de care nu pot scapa toata viata.
Intr-un centru de ocrotire aflat la 20 de kilometri de Cluj Napoca, administrat de Biserica, s-au refugiat mai multe perechi de frati, abuzati sau lasati pe drumuri de parintii naturali.
Pentru moment, copiii sunt sub tutela parohului, dar in multe cazuri au un proces care ii va declara adoptabili. Fratii spera sa nu fie despartiti si sa gaseasca o familie care sa-i ia pe toti acasa.
Anul trecut, doar 5 perechi de frati si-au gasit parinti. Adica mai putin de 1% din numarul total de copii care care au fost adoptati in 2012. Si asta pentru ca parintii care vor un copil nu doresc sau nu au posibilitati financiare pentru a lua doi sau mai multi frati acasa. Sau, pur si simplu, se tem.
"Sunt frati care s-au nascut la distanta unul de altul, unul e mai mare sau unul dintre frati este bolnav si familia nu-si asuma adoptia celor 2 frati impreuna", spune Simona Popa, consilier ORA.
In urma despartirii lor, copiii pot suferi insa, o noua trauma. "Intre ei se creeaza niste legaturi emotionale, extrem de stranse de cele mai multe ori si aceasta separare poate produce niste traume care vor trebui din nou gestionate. Si pentru copii faptul de a fi atat de bulversati din punct de vedere emotional, poate aduce tulburari la nivelul dezvoltarii lor psihologice", spune Cristina Fulop, psiholog.
In prezent, legea doar recomanda mentinerea fratilor unul langa celalalt. Daca asistentii care se ocupa de cazul lor considera ca nu au nicio sansa sa fie adoptati impreuna, atunci se ia in calcul separarea lor. Oficiul Roman pentru Adoptii a initiat, anul trecut, o campanie prin care-i incurajeaza pe parintii adoptivi sa nu ia doar un copil, ci si pe fratiorii lui. In prezent, in sistemul de protectie sociala exista 11 grupuri cu 3 frati si 88 de grupuri cu 2 frati.
Pana la prima propunere de parinti adoptabili, despre care nu se poate afla cat de mult vor sa-si mareasca familia, copiii, cate 3-4 frati si surori, afla ce inseamna iubirea unei mame doar din povesti.