Noua lege a adoptiei: copiii vor trebui sa afle inca de cand sunt foarte mici ca au fost infiati
Noua Lege a adoptiei obliga familiile care infiaza copii sa ii informeze pe acestia, de la varste cat mai mici, ca au fost adoptati, acest lucru urmand sa fie facut cu sprijinul specialistilor.
Legea 233/2011, prin care a fost modificata Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, prevede obligatia de a informa gradual copilul ca este adoptat
Astfel, parintii care au adoptat un copil trebuie sa ii spuna acestuia de la varste cat mai mici, cu sprijinul specialistilor din cadrul compartimentului de adoptii si postadoptii al directiei, ca a fost infiat.
Noul act normativ reglementeaza si dreptul persoanelor adoptate de a-si cunoaste originile si propriul trecut si de a beneficia de sprijin in realizarea demersurilor vizand contactarea parintilor firesti sau a rudelor biologice.
VEZI AICI INTREAGA CAMPANIE "VREAU SI EU PARINTII MEI"
De asemenea, informatiile relevante referitoare la adoptie, la originea copilului, in special cele cu privire la identitatea parintilor firesti, precum si datele asupra istoricului medical al copilului si familiei sale trebuie sa fie pastrate minimum 50 de ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii de incuviintare a adoptiei.
Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, a declarat, vineri, ca potrivirea teoretica a familiilor care doresc sa adopte copiii se va face cu ajutorul unui soft, in functie de mai multe criterii mentionate de solicitanti in cererea de adoptie.
De asemenea, potrivirea teoretica va tine cont si de vechimea cererilor, Panait precizand ca multe dintre familiile adoptatoare reclama timpul prea mare de asteptare.
"Nu mai lasam la latitudinea unui angajat sa faca potrivirea teoretica. (...) Vrem sa eliminam preactica prin care familiile isi aleg copii si abuzurile din partea salariatilor. Sunt lucruri in afara legii, pe care vrem sa le stopam", a mai spus seful ORA.