Noi proceduri de preluare a urgentelor in spitalele din toata tara

×
Codul embed a fost copiat

Pacientii in stare grava, a caror viata este pusa in pericol vor fi internati in unitatile de primiri urgente. Asta a fost discutia zilei pentru ministrul sanatatii, de comun acord cu directorii spitalelor judetene din tara.


Ministrul sanataii, Ion Bazac a tinut o conferinta de presa in care a dezbatut problema sistemului de sanatate din Romania. Ministrul a dezbatut si problema medicilor de familie si a salarizarii acestora.

Acesta a declarat ca Ministerul Sanatatii va milita pentru alocarea unui procent decent medicinei de familie si va stimula munca pe care o va face medicul de familie, prin noi programe.

Ion Bazac a spus ca implicarea medicilor de familie va face ca veniturile care le vor reveni pe anul 2009 sa fie comparabile cu cele din 2008.

Internarea obligatorie

In ceea ce priveste pacientii care ajung in spitale intr-o stare foarte grava, urgentele cu cod rosu vor fi obligatoriu internate direct in camerele de garda, indiferent de ceea ce cred medicii de pe sectiile unde acesti bolnavi trebuie sa ajunga.

Citește și
spital
Pacientii operati pe creier se "recupereaza" in zgomot de picamer!
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Daca starea pacientului necesita abordare pluridisciplinara si niciunul dintre medici nu doreste internarea in sectia respectiva, medicul de garda UPU decide internarea obligatorie.

In lipsa unor locuri libere in sectia de profil in care se considera necesara internarea, pacientul se interneaza intr-o sectie inrudita pana la eliberarea unui loc.

In situatii exceptionale, pacientul poate fi internat fara acordul medicului-sef UPU si a conducerii spitalului.

Politraumatizatii se interneaza obligatoriu, in primele 24 de ore, in sectiile de chirurgie generala, sau prin acestea, la ATI.

Pentru spitalul nostru un 5% inseamna la 1.200 de paturi 60 pentru urgente. Pacientii critici sunt cam 80-100 intr-o garda.
Gheorghe Iana, director Spitalul Universitar de Urgente Bucuresti
Numarul locurilor din spitale

Ca atare, numarul paturilor de la unitatile de primiri urgente- UPU - va creste. In fiecare spital judetean va fi creat un stationar cu paturi reprezentand aproximativ 5% din numarul total de paturi din spitalul respectiv. Responsabilitatea raportarii locurilor libere pana la ora 12 apartine medicului sef de sectie.

Iar intr-o sectie numarul de paturi in care se interneaza cazurile care nu sunt urgente, va fi redus la 55 % din capacitatea de paturi a spitalului, astfel incat sa fie in orice fel de moment paturi disponibile in mod neconditionat pentru pacientii aflati in urgenta. 

S-a stabilit si crearea "salonului de observatie" cu un numar minim de paturi tampon, pentru maxim 24 de ore, urmand ca o comisie sa decida ulterior necesitatea internarii. Salonul va fi dimensionat de la caz la caz, in functie de necesitatile spitalului.

Reglementarea timpului de garda

Pentru ca medicii sa nu mai fie obositi si astfel sa puna in pericol actul medical si pentru ca situatii precum cele de la Slatina si de la Satu Mare sa nu se mai intample, exista doua solutii: fie mentinerea garzii de la ora 14 la ora 8 (de 18 ore) cu posibilitatea plecarii acasa dimineata, dupa garda, fara a afecta plata salariala, fie o garda de 12 ore, cu contravizita comasata dupa-amiaza si program de 6 ore dimineata.

Ministrul sanatatii vrea, de asemenea, stabilirea unui program de lucru european de la 8 la 17, cu pauza de masa si garda de la 17 la 8.

Iar pentru specialitatile deficitare, Ion Bazac vrea introducerea sistemului de garda on call (platita), la domiciliu.

De pacientii care ajung la camerele de garda va trebui sa aiba grija un numar mai mare de cadre medicale astfel ca ministrul sanatatii va cere ministrului de Finante ca toate posturile de medic specialist si de medic rezident in ultimul an, vacante acum, sa fie deblocate si scoase imediat la concurs.

Alte masuri

Va creste si numarul de ventilatoare pentru pacientii in stare critica in sectiile ATI de la spitalele de urgenta.

La Bucuresti se va infiinta, in 60 de zile, un dispecerat unic pentru locurile libere din spitalele de urgenta.

Masurile anuntate marti de Ion Bazac vor intra in vigoare la inceputul lunii martie.

In paralel, de saptamana trecuta a intrat in vigoare ordinul prin care se aproba "Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor . "

Protocolul stabileste timpul maxim de la sosirea pacientului la Unitatea de Primiri Urgente si pana la consultarea lui de catre primul medic.

Astfel, medicii isi vor tria pacientii tinand cont de cinci categorii:

Codul ROSU este prioritatea numarul 1. Presupune o situatie de gravitate maxima si impune consultarea imediata a pacientului.

Codul GALBEN prevede ca medicul sa intervina in maximum 10 minute.

Codul VERDE inseamna consultarea in cel mult 30 de minute

Codul ALBASTRU, in maximum o ora.

Codul ALB stabileste ca pacientul sa fie vazut de medic in cel mult doua ore.

Astazi, la videochatul stirileprotv.ro de la ora 21 sub-secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, dezbate impreuna cu corespondentul Stirilor PRO TV Cristina Jurca, problema codurilor de urgenta sus-mentionate. Lasa si tu o intrebare pentru videochat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Medicii nu-si reproseaza nimic in cazul pacientei cazuta de pe masa
Medicii nu-si reproseaza nimic in cazul pacientei cazuta de pe masa

Un caz petrecut la Institutul Oncologic din Bucuresti este anchetat de Colegiul Medicilor. O femeie de 56 de ani, din Ploiesti, care sufera de o boala cumplita, sustine ca a fost tratata cu indiferenta si lasata sa se chinuie.

Pacientii operati pe creier se
Pacientii operati pe creier se "recupereaza" in zgomot de picamer!

Dupa ce au fost operati pe creier, sute de pacienti internati la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala se refac intr-o galagie infernala provocata de picamere si ciocane.

Acuzatii de malpraxis: copil de 3 ani, mort dupa o operatie de amigdalita
Acuzatii de malpraxis: copil de 3 ani, mort dupa o operatie de amigdalita

In Romania inca se moare in urma unor operatii banale, cum ar fi scoaterea amigdalelor. S-a intamplat din nou, de data asta in judetul Mures, unde un copil de trei ani s-a stins la cateva zile de la interventia chirurgicala.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45
ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii iar ProTv vă transmite Slujba de la Mănăstirea Antim, din Capitală.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.