"Noaptea Caselor" - turul nocturn, gratuit, al celor mai interesante cladiri din Capitala. "Sper sa fie restaurate"

Dată publicare: 16-10-2016 08:09
Dată actualizare: 19-10-2016 07:09


A fost o noapte alba pentru iubitorii de frumos din Bucuresti care au pornit intr-un tur nocturn ce a cuprins cele mai interesante case din Capitala.

Locurile in care artistii creeaza zi de zi sau cladiri vechi inchise de obicei si-au deschis larg usile. Chiar daca a fost frig, curiosii s-au incalzit cu vin fiert si au umblat din casa-n casa pana in zori.

Gradina Sticlarilor, de pe strada Vasile Lascar, din Bucuresti, a primit zeci de oaspeti curiosi. In cladirea veche de mai bine de un secol s-au adunat de-a lungul vremii mai multi sculptori, arhitecti si designeri aflati la inceput de drum.

Calina Curticapean, muzician: "Nu stim cine a trait aici, nu stim povestea familiilor care au trecut pe aici, dar putem sa ne imaginam si ne lasam inspirati de starea locului si sa o transmitem mai departe prin muzica, desen, sculptura."

Si Casa Carol 53, parasita pana acum cinci ani, a fost readusa la viata de mai multi artisti care s-au strans sub acoperisul ei. Sambata noapte, intrarea a fost libera si pentru bucurestenii dornici sa exploreze locul.

Andreea Toma, artista: "E mult mai interesant, pentru ca are loc intr-un hub de artisti, iar creatia pluteste in aer."

Turul a continuat cu o alta cladire peste care timpul a trecut necrutator. Construita acum mai bine de o suta de ani, o casa de pe pe strada Jean Louis Calderon este nelocuita si de obicei inchisa pentru vizitatori. Insa, de aceasta data, si-a deschis portile pentru iubitorii de arhitectura care vor sa vada cum arata interioarele bucurestene de alta data.

"E foarte interesant, mai ales ca nu ai mereu ocazia sa vii sa o vizitezi. Sper ca intr-o zi sa vin si sa o gasesc rasraurata", spune o vizitatoare.

Reprezentantii unei firme de arhitectura vor sa creeze din acest loc un spatiu pentru tinerii cu viziune.

Diana Ichim, PR firma de arhitectura: "Este un spatiu parasit, in care nu s-a mai locuit de foarte mult timp si prin acest eveniment cream o punte intre arte si cei care vin sa o viziteze."

Pe langa cladiri incarcate de istorie, cei care au participat la "Noaptea Caselor" au putut sa treaca pragul unui imobil nou, construit in totalitate de studenti.

Evenimentul se afla la a treia editie, iar circuitul a cuprins 15 case din Capitala.


VIDEO PROTVPLUS.RO