Natalitatea sfideaza criza! Numarul de bebelusi a crescut cu aproape 10%
In ultimii doi ani numarul de bebelusi a crescut cu aproape 10% si a creat conditii pentru succesul aproape sigur al oricarei afaceri legate de copii.
De la haine sau hrana speciala pana la gradinite private si clinici de pediatrie. Suma investita in ultimul an de parinti in proprii copii a depasit trei miliarde de euro.
Din 2008 natalitatea creste timid, dar sigur. Dupa multi ani se nasc mai mult de zece bebelusi la mia de locuitori. Un paradox fericit pe masura ce romanii striviti de problemele de la serviciu isi intorc privirea catre familie.
"E confortabil pentru parinti sa investeasca in copii, pentru ca astfel vad rezultatele, le controleaza. Este ceva ce da satisfactie. In vremuri de criza, partea emotionala ne ajuta, ne ocroteste", este de parere psihologul Daniela Gheorghe.
Si chiar mai mult. In vremuri incerte, un bebelus iti poate pastra locul de munca. Nimeni nu te poate da afara daca esti in concediul de maternitate de doi ani. Si asa se explica numarul mare de copii, dar si de afaceri create special pentru ei.
Odata cu aprecierea usoara a ratei nasterilor, in fiecare luna 17.000 de familii de romani intampina un nou membru. Mic la stat, mare la costuri. Poate depune marturie orice parinte.
Pana la 2-3 ani, 150-300 de lei din bugetul familiei merg pe scutece. Anul trecut, piata a atins 70 de milioane de euro. Si e loc de crestere, pe masura ce apar marci tot mai accesibile.
Nu e de mirare ca piata produselor pentru copii a atins anul acesta trei miliarde de euro.
Cu cat trece timpul, creste si proportia cheltuielilor. Asa se face ca numarul gradinitelor private a crescut si el cu 10% in ultimul an. Plus zecile de clinici de pediatrie si un spital particular.
Tragem linie si constatam ca mai e loc de crestere. Prognozele arata majorari de 20% pe segmentul afacerilor pentru copii.