Stresul si orele suplimentare la serviciu pot provoca nasterea prematura

Dată publicare: 12-03-2010 00:00
Dată actualizare: 12-08-2012 15:35


O arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ne-o confirma situatia din maternitatile noastre. La Constanta, de pilda, doar in ultima luna 12 copii au venit pe lume inainte de termen. Iar doi dintre ei cantaresc doar 900 de grame.

 

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta intr-un raport ca una din 10 nasteri, din totalul de 130 de milioane cate au loc anual la nivel mondial, este prematura.

Numarul bebelusilor care vin pe lume inainte de termen este, la noi in tara, cu 25% mai mare fata de tarile din Vest. Numai in judetul Constanta, 200 de bebelusi s-au nascut prematur in anul 2008.

Si mai trist este ca, in multe maternitati din tara, nu sunt suficiente incubatoare si aparate care sa le monitorizeze acestor copii functiile vitale.

Darius Marian are o saptamana si s-a nascut prematur la mai putin de sapte luni. Este primul copil al familiei Manolache si a fost asteptat vreme de 10 ani. Are doar 900 de grame si se lupta sa traiasca.

Aceeasi situatie si in cazul bebelusului Gheorghe Hagi. Mama lui sta ore in sir cu ochii la incubator. Se roaga ca cel mic sa supravietuiasca, sa il duca acasa la ceilalti doi fratiori. S-a nascut acum sapte zile, cantarea 900 de grame, iar de atunci s-a ingrasat cu numai 80.

Alarmant este faptul ca numai in ultimele trei luni peste 30 de copii s-au nascut inainte de termen la Constanta.

Medicii le sfatuiesc pe mame sa aiba mai multa grija de ele in perioada sarcinii.
 

Tags: nasteri, studii,


VIDEO PROTVPLUS.RO