Nasterea acasa fara medic, inconstienta, curaj sau un obicei sanatos?
Printre strainii cu bani este deja o moda. La noi, e doar un vechi obicei de la tara pe care femeile cu scoala de la oras vor acum sa il reinvie. Este nasterea acasa, fara medic ginecolog sau fara asistenta.
Este si cazul unei tinere din Bucuresti care si-a adus copiii pe lume in baie. Prima oara a fost de fata sotul ei, a doua oara, era singura. Doctorii considera, insa, ca s-a expus unui risc inutil.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Primul baietel se numeste Felix, iar mama lui isi aduce aminte cu placere de ziua in care l-a nascut: "M-am plimbat prin casa, am dansat cu sotul meu. Pur si simplu am simtit cum coboara copilul si tot acel traiect care in spital e masurat si cand am simtit ca se apropie momentul, m-am asezat pe vine si copilul e iesit", spune Ana Maita.
Mama povesteste ca pe tot parcursul sarcinii a facut mult sport, yoga, dar a fost monitorizata si de un medic. La final, insa, a refuzat sa se interneze.
"Eu nu am vrut sa nasc pe patul ginecologic. Am vrut sa nasc de pe vine, e o pozitie fiziologica. Eu fiind o femeie sanatoasa, cu regim de viata sanatos, nu aveam de ce sa ma tem ca ar aparea probleme", a mai adaugat Ana.
Si daca prima oara a avut noroc si nu au fost probleme, Ana a hotarat ca si la a doua nastere sa procedeze la fel. Copilul s-a nascut in 15 minute, dupa un travaliu de doua saptamani, fara dureri, dupa cum sustine femeia.
Ginecologii cred ca insa ca ea a dat dovada de inconstienta, pentru ca se puteau ivi complicatii cum ar fi o hemoragie, de exemplu.
Vesticii nu sunt la fel de vehementi. Potrivit statisticilor, 30% dintre olandeze prefera sa nasca acasa. Si englezoaicele sunt curajoase. Este adevarat, insa, ca de fata se afla de obicei o moasa. Diferenta este insa ca moasele din strainatate au cabinetele lor, dotate cu ecografe, cu aparatura care asigura urgentele. La noi nu este posibil asa ceva, iar medicii cred ca cineva care face asa ceva isi asuma o responsabilitate enorma.
In Romania, exista o lege care teoretic le da dreptul moaselor sa asiste o nastere la domiciliu, numai ca practic lipsesc tocmai normele de aplicare.