"N-am mai muncit de cand a murit Ceausescu." O zi din viata romanilor care-si cheltuiesc ajutorul social pe tigari si bautura

×
Codul embed a fost copiat

In jumatate dintre gospodariile din Romania nu exista nici macar un angajat! Potrivit Institutului National de Statistica, cele mai multe sunt la tara, unde oamenii se descurca de pe o zi pe alta, fara sa se poata baza pe un salariu lunar.

Cei mai in putere muncesc la negru, pe unde apuca, produc de-ale gurii in propria gospodarie sau asteapta postasul cu ajutorul social. In orase, in schimb, in gospodariile unde nu exista nicio leafa, gasim fie un somer, fie un liber-profesionist sau un patron.

Candva, in satele noastre, comunitatea ii stigmatiza pe lenesii, putini dealtfel, care stateau la umbra, in timp ce majoritatea trudea.  Multe ulite gem de oameni care, in loc sa-si lucreze pamantul, iau zilnic drumul carciumii. Iata un exemplu in Ilfov.

Este ora 12.00 si deja la o carciuma au inceput sa se adune barbati in putere, dar care nu au un serviciu. Cu totii par sa se ghideze dupa acelasi motto: La bautura inainte, la munca inapoi.

Este si cazul acestui tanar de 24 de ani.
"- Deocamdata n-am cautat. Am venit la o berica. Altceva...
- Si cam asa petreci zilnic?
- Aproape..."

Citește și
iaht Nicolae Ceausescu
Obiectele "Epocii de Aur", la vanzare pe site-uri de anunturi. Cat costa iahtul pe care Ceausescu si l-a facut singur cadou

Are de la cine sa ia exemplu. Tatal lui ne marturiseste ca pune osul la treaba doar cand e "insetat". "Nu vedeti ca am mutat o cruce la cimitir sa beau si o bere trei tigari si o bere... "

In Romania sunt peste 3 milioane si jumatate de gospodarii in care nu exista nici macar un salariat, potrivit Institutului National de Statistica.

Vorbim mai ales de romani care traiesc la tara si mai castiga un ban din diverse munci la negru. Dar si despre oameni care traiesc din banii statului: someri sau asistati social.

"Uite, sunt bolnav. Am astm, plamanii bolnavi.
- De cati ani n-ati mai muncit?
- De cand a murit Ceausescu.
- Si acum din ce traiti?
- Ajutorul social
- Si ce iti iei de bani
- Tigari si bautura".

Gheorghita din satul Cotu lui Ivan din judetul Iasi, de pilda, traieste la 29 de ani doar din alocatiile copiilor. Statul ofera zeci de categorii de indemnizatii si ajutoare complementare, teoretic, pentru nevoiasii care nu pot munci. In total, se aloca doua miliarde de euro pe an.

"Cati bani castigi din ajutoare sociale fata de cat ai castiga ca angajat si vezi ca sumele sunt la fel, diferenta o fac cele 8-10 ore de munca. Iese din calcul ca nu e rentabil sa te angajezi", explica George Butunoiu, specialist resurse umane.

Daca tragem linie, vedem ca pe hartie, doar 4 milioane de romani produc pentru 20. Care nu sunt doar batrani si bolnavi, ci si ilustri specialisti in lene...

Citește și...
The Guardian:
The Guardian: "Ikea a finantat Securitatea, in anii '80". Cine este "Eftimie Gelu", omul din fotbal care a semnat de primire

Arhivele Securitatii dezvaluie informatii despre sume importante, care ar fi fost date "ajutoarelor" lui Ceausescu, in timpul regimului comunist. Retailerul de mobila neaga insa orice plata facuta Securitatii.

Obiectele
Obiectele "Epocii de Aur", la vanzare pe site-uri de anunturi. Cat costa iahtul pe care Ceausescu si l-a facut singur cadou

Fostul iaht de protocol folosit de Nicolae Ceausescu pe lacul Snagov a fost scos la vanzare pentru o jumatate de milion de euro.

"Bears on a Plane". Povestea ursilor trimisi de Ceausescu cu avionul in Bulgaria

Va mai aduceti aminte cum inainte de ’89 nu se gasea nimic, fiindca totul mergea la export? Se pare ca Ceausescu trimitea la export pana si ursii din padurile Romaniei.

Recomandări
Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne incertă. Cum a decurs vizita diplomației olandeze la București
Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne incertă. Cum a decurs vizita diplomației olandeze la București

Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne incertă. Mai ales după ce oficiali din aceeași țară au făcut declarații contradictorii.  

Ministrul italian al Apărării: Dacă tancurile rusești intră în Kiev, începe al Treilea Război Mondial
Ministrul italian al Apărării: Dacă tancurile rusești intră în Kiev, începe al Treilea Război Mondial

Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al "Treilea Război Mondial", a declarat vineri ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, în cadrul unei conferinţe la Roma pe tema "Perspective europene pentru o apărare comună”.

Viscolul a făcut ravagii în Capitală. Sute de utilaje au fost puse în alertă vineri spre sâmbătă noapte
Viscolul a făcut ravagii în Capitală. Sute de utilaje au fost puse în alertă vineri spre sâmbătă noapte

În Capitală vântul puternic a pus la pământ zeci de copaci, chiar dacă zăpada care a început să cadă vineri seară nu a creat deocamdată probleme.