"N-am mai muncit de cand a murit Ceausescu." O zi din viata romanilor care-si cheltuiesc ajutorul social pe tigari si bautura

×
Codul embed a fost copiat

In jumatate dintre gospodariile din Romania nu exista nici macar un angajat! Potrivit Institutului National de Statistica, cele mai multe sunt la tara, unde oamenii se descurca de pe o zi pe alta, fara sa se poata baza pe un salariu lunar.

Cei mai in putere muncesc la negru, pe unde apuca, produc de-ale gurii in propria gospodarie sau asteapta postasul cu ajutorul social. In orase, in schimb, in gospodariile unde nu exista nicio leafa, gasim fie un somer, fie un liber-profesionist sau un patron.

Candva, in satele noastre, comunitatea ii stigmatiza pe lenesii, putini dealtfel, care stateau la umbra, in timp ce majoritatea trudea.  Multe ulite gem de oameni care, in loc sa-si lucreze pamantul, iau zilnic drumul carciumii. Iata un exemplu in Ilfov.

Este ora 12.00 si deja la o carciuma au inceput sa se adune barbati in putere, dar care nu au un serviciu. Cu totii par sa se ghideze dupa acelasi motto: La bautura inainte, la munca inapoi.

Este si cazul acestui tanar de 24 de ani.
"- Deocamdata n-am cautat. Am venit la o berica. Altceva...
- Si cam asa petreci zilnic?
- Aproape..."

Citește și
iaht Nicolae Ceausescu
Obiectele "Epocii de Aur", la vanzare pe site-uri de anunturi. Cat costa iahtul pe care Ceausescu si l-a facut singur cadou
„Sunteți mai slabi ca o pânză de păianjen”. Comandant Hezbollah care a ironizat armata israelienă pe 7 octombrie, după masacrul Hamas, ucis în atacul cu pagere explozive

Are de la cine sa ia exemplu. Tatal lui ne marturiseste ca pune osul la treaba doar cand e "insetat". "Nu vedeti ca am mutat o cruce la cimitir sa beau si o bere trei tigari si o bere... "

In Romania sunt peste 3 milioane si jumatate de gospodarii in care nu exista nici macar un salariat, potrivit Institutului National de Statistica.

Vorbim mai ales de romani care traiesc la tara si mai castiga un ban din diverse munci la negru. Dar si despre oameni care traiesc din banii statului: someri sau asistati social.

"Uite, sunt bolnav. Am astm, plamanii bolnavi.
- De cati ani n-ati mai muncit?
- De cand a murit Ceausescu.
- Si acum din ce traiti?
- Ajutorul social
- Si ce iti iei de bani
- Tigari si bautura".

Gheorghita din satul Cotu lui Ivan din judetul Iasi, de pilda, traieste la 29 de ani doar din alocatiile copiilor. Statul ofera zeci de categorii de indemnizatii si ajutoare complementare, teoretic, pentru nevoiasii care nu pot munci. In total, se aloca doua miliarde de euro pe an.

"Cati bani castigi din ajutoare sociale fata de cat ai castiga ca angajat si vezi ca sumele sunt la fel, diferenta o fac cele 8-10 ore de munca. Iese din calcul ca nu e rentabil sa te angajezi", explica George Butunoiu, specialist resurse umane.

Daca tragem linie, vedem ca pe hartie, doar 4 milioane de romani produc pentru 20. Care nu sunt doar batrani si bolnavi, ci si ilustri specialisti in lene...

Articol recomandat de sport.ro
Ianis Hagi ar fi luat o decizie neașteptată! Condiția pusă ca să plece de la Rangers
Ianis Hagi ar fi luat o decizie neașteptată! Condiția pusă ca să plece de la Rangers
Citește și...
The Guardian:
The Guardian: "Ikea a finantat Securitatea, in anii '80". Cine este "Eftimie Gelu", omul din fotbal care a semnat de primire

Arhivele Securitatii dezvaluie informatii despre sume importante, care ar fi fost date "ajutoarelor" lui Ceausescu, in timpul regimului comunist. Retailerul de mobila neaga insa orice plata facuta Securitatii.

Obiectele
Obiectele "Epocii de Aur", la vanzare pe site-uri de anunturi. Cat costa iahtul pe care Ceausescu si l-a facut singur cadou

Fostul iaht de protocol folosit de Nicolae Ceausescu pe lacul Snagov a fost scos la vanzare pentru o jumatate de milion de euro.

"Bears on a Plane". Povestea ursilor trimisi de Ceausescu cu avionul in Bulgaria

Va mai aduceti aminte cum inainte de ’89 nu se gasea nimic, fiindca totul mergea la export? Se pare ca Ceausescu trimitea la export pana si ursii din padurile Romaniei.

Recomandări
Deficitul bugetar al României va depăși 120 de miliarde de lei. Economiștii se așteaptă la taxe mărite anul viitor
Deficitul bugetar al României va depăși 120 de miliarde de lei. Economiștii se așteaptă la taxe mărite anul viitor

Statul va continua să cheltuiască mai mulți bani decât poate strânge la buget, în următoarele luni. Asta arată noua împărțire a fondurilor, decisă luni de Guvern. 

Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată

Vin ajutoare din toate colțurile țării pentru sinistrații din Galați. Oamenii au mare nevoie de detergenti, dezinfectanți, saltele și pături. Până acum, au fost donate și multe haine ori încălțăminte.

Orientul Mijlociu,
Orientul Mijlociu, "în pragul unui război total". Mesaj categoric al lui Josep Borrell: "Este momentul să facem ceva"

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat, luni, că actualul conflict dintre Israel şi Hezbollahul libanez ameninţă să scufunde Orientul Mijlociu într-un "război total", notează AFP.