Muzeul de istorie al comunismului, foarte apreciat de vizitatori. „E plin de oameni cu ochii în lacrimi”
Istoria comunismului a atras, doar anul trecut, zeci de mii de vizitatori la puținele muzee și expoziții dedicate acestei perioade de mult apuse.
Iar călătoria în timp generează, mai mereu, discuții între generații. Tinerii primesc, astfel, și o lecție valoroasă despre perioada dinainte de Revoluție.
În centrul Bucureștiului, cei interesați de cum se trăia în epoca de aur, pot vizita acest muzeu al comunismului.
Peștele și mileul de pe televizorul devenit obiect decorativ, covoarele persane sau chiar mobilierul bunicilor, acestea ne pot fi cunoscute tuturor, însă acest spațiu depășește cu mult un apartament din epocă.
Numai anul trecut, peste 20.000 de persoane au trecut pragul acestui loc.
Străin: „Este foarte interesant să vezi istoria în maniera în care este prezentată aici, este foarte clar.”
Gabriela Sandu, ghid: „Unii vin aici doar pentru a face un mic inventar, pentru a retrăi copilăria, tinerețea, ulterior ei văd: uite ce copilărie frumoasă ne-am creat în ciuda a ce am trăit”
Muzeul este unul interactiv, iar exponatele pot fi studiate în amănunt.
Cătălina Andrieș, membru fondator Muzeul Comunismului din București: „Este istorie dincolo de nostagie. Ținem foarte mult la această idee de a atinge istoria. ”
Tot în centrul Capitalei găsim și o expoziție dedicată celor 35 de ani de după Revoluție.
Mulți vizitatori au fost surprinși să afle cum se trăia în anii 90.
„Prețul unei pâini în 1993 este 200 de lei. Salariul minim brut este de 1200 de lei. Oare câte zile ajungea salariul oamenilor...” spune unul dintre aceștia.
Expoziția a adunat anul trecut 30.000 de vizitatori. Mulți au rămas captivați de reinterpretarea studio-ului de unde s-a transmis Revoluția.
Vizitatori: „O mare parte dintre obiecte îmi sunt familiare din casa bunicilor mei, dar nu numai, când am ajuns la cămin nu arăta foarte diferit.”
(...)
„Gustul copilăriei cred că ar fi caramelele, acelea tari de rămâneau printre dinți cu orele”
(..)
„Mi-aduce aminte cât de cât de mirosul de mașină de care mi-era rău când eram mică.”
Datorită cererii mari, expoziția a fost prelungită până la finalul lunii martie.
Edmond Niculușcă, curator: „E plin de oameni cu ochii în lacrimi care își dau seama cât de greu le-a fost părinților lor.”
Vizitatorii aleg astfel de locuri și pentru faptul că sunt inedite, cred experții.
Prof. univ. dr. Lavinia Betea: „Străinul care vine în București nu are o ofertă prea mare de locuri neobișnuite, de locuri interesante. Este și Casa Ceaușeștilor, este foarte vizitată, sunt foarte vizitate pentru că noi nu prea avem multe locații de factură.”
Prețul unei astfel de vizite pornește de la 10 lei și ajunge la 80, în cazul tururilor ghidate.