Muncitorii străini ne aduc profituri, dar şi boli exotice

Ultima actualizare: 30-10-2012 01:21
Boli

Criza de pe piaţa muncii din România le-a deschis porţile străinilor din toate colţrile lumii. Vin să lucreze pe bani puţini, bucuroşi că au găsit un loc de muncă.

Odată ajunşi în ţară, pot aduce malarie, febră galbenă sau encefalită japoneză, care, în România, nu există. Riscul ca noi să luăm o astfel de boală este în creştere, spun specialiştii, care atrag atenţia că străinii trebuie să-şi facă analize complete. De curând, doi bengalezi care lucrează la o fabrică de confecţii din Bacău au fost depistaţi cu hepatită de tip E. La plecarea din ţară, cei doi muncitori şi-au făcut analizele, iar rezultatele au fost bune, pentru că virusul era în perioada de incubaţie.

Hepatita E se ia pe cale orală şi ajunge cu usurinţă în apă şi alimente. E o formă uşoară de boală, însă pentru femeile gravide poate fi fatală. 40% dintre cele care au contactat-o au murit. Malaria, febra tifoidă, encefalita japoneză sau schistosomiaza sunt boli pe care românii le-au importat din alte ţări. Specialiştii sunt îngrijoraţi.

Nici cei care pleacă în concediu în străinătate nu sunt mai feriţi de astfel de boli. Peste 30 de persoane se internează în fiecare an numai în Bucureşti, la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş". Cele mai multe sunt suspecte de malarie. Medicii le recomandă celor care pleacă în ţări străine să se vaccineze pentru bolile specifice zonei în care vor ajunge.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO