Multi absolventi de facultate, prea putine oferte pentru ei pe piata muncii


Ultimul update: Vineri 24 August 2012 08:24
Data publicarii: Luni 26 Ianuarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

80% dintre absolventii romani cu studii superioare nu isi gasesc un loc de munca in primul an si jumatate dupa licenta sau, in cel mai bun caz, accepta slujbe pentru care sunt supra-calificati.


Si asta pentru ca universitatile noastre scot si inca pe banda rulanta psihologi, geografi, filologi si chimisti, pe care din nefericire nu ii mai solicita nimeni.

Statistic vorbind, va mai sta pe tusa o vreme facultatile dau, anual, 50.000 de juni economisti, iar piata muncii absoarbe cateva zeci. Absolventi de exceptie si-au gasit rapid locul, dar peste hotare.

In Romania nu s-a schimbat nimic de zece ani: inflatie de absolventi, penurie de slujbe. Pentru studii superioare sunt circa 500 de locuri de munca. Adica mai putin de 5% din total.

Ce ii asteapta pe studenti dupa absolvire se poate intui dupa ofertele expuse la avizierul universitatilor. La A.S.E., dupa trei ani de facultate, ai posturi precum dealeri de cazino, salvamar ori agent de turism. O singura oferta pentru promotor de pachete financiare.

Solutia e sa scolim doar ce se cere. Cu 500.000 de euro din fonduri PHARE se incearca acum corelarea nevoilor pietei cu numarul de locuri din 20 de facultati.

Asadar, si generatia 2009/2010 va juca la aceeasi loterie- sa iau diploma, apoi mai vedem!

Europenii le ofera romanilor 24 de locuri de munca
Locuri de munca sigure si sanatoase!
Pitestenii nu mai vor sa muncesca sau au deja locuri de munca bune!
VIDEO PROTVPLUS.RO