Mult accent pe stiinte si pastrarea a 5 ore de Romana la clasa a V-a, planul-cadru dorit de majoritatea profesorilor
Studierea a cel putin 2 limbi straine, mai mult accent pe stiinte, pastrarea celor 5 ore de Romana de la clasa a V-a si studierea Educatiei sexuale sunt printre propunerile dezbaterii nationale privind planurile-cadru pentru gimnaziu.
Majoritatea profesorilor si expertilor care au participat la dezbaterea nationala organizata in ultimele saptamani de catre Ministerul Educatiei, prin intermediul Institutului de Stiinte ale Educatiei (ISE), prefera a doua varianta a planurilor-cadru puse in dezbatere publica.
Este vorba de varianta care pune accent pe stiintele naturii si tehnologii, potrivit directorului ISE, Ciprian Fartusnic, care a prezentat rezultatele la dezbaterea finala, organizata marti de Ministerul Educatiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"A doua varianta de plan-cadru evidentiaza optiunea pentru intarirea studiului stiintelor naturii si tehnologiei in gimnaziu si promoveaza debutul timpuriu al unor discipline din domeniul stiintelor (fizica si chimie)", a declarat Fartusnic.
In privinta celorlalte variante, participantii la dezbatere considera ca prima dintre ele valorifica trunchiul comun actual, deci asigura continuitatea planurilor-cadru actuale de invatamant primar si de gimnaziu.
Prima varianta pusa in dezbatere prevede si cel mai mic numar de ore la clasa a V-a, facilitand o tranzitie mai usoara de la invatamantul primar la gimnaziu, potrivit observatiilor prezentate de Fartusnic.
In ceea ce priveste a treia varianta de plan-cadru, aceasta "asigura valorificarea capacitatii integratoare a ariei Om si Societate". Ceea ce face a treia varianta este sa reechilibreze distributia orelor alocate pentru Istorie si Georgrafie si sa propuna in mod obligatoriu o ora pe saptamana de optional integrat.
Dintre cei 18.255 de participanti la dezbatere, 39,7% prefera a doua varianta de plan-cadru, 19,4% prefera prima varianta de plan-cadru si 27,4% prefera a treia varianta. De asemenea, 13,3% nu prefera niciuna din variante.