Mărturia violatorului din Galați. A fost surprins în imagini șocante pe faleza din Brăila
Încă un individ eliberat în baza recursului compensatoriu a îngrozit opinia publică. A atacat o fetiță de 10 ani, pe o stradă din Galaţi, şi a violat-o, apoi a agresat sexual un băiat, în Brăila.
Bărbatul scăpase mai devreme din închisoare, unde ar fi trebuit să stea 8 ani, tot pentru abuzarea sexuală a mai multor copii. Acest caz extrem de grav aduce în atenție problema prădătorilor sexuali.
Aceștia au șanse mici de reabilitare, spun psihiatrii, care cer un registru pentru agresorii sexuali, dar și modificarea legii, astfel încât să primească un tratament medical anti-hormonal.
Acuzat că a violat o fetiţă de 10 ani şi, în aceeaşi zi, a întreţinut - în public - relaţii intime cu un băiat, agresorul nu s-a opus reţinerii, iar în faţa judecătorului şi-a recunoscut faptele.
Cosmin Peneuașu, avocatul inculpatului: "A dat detalii despre ce s-a întâmplat. Pare a avea un discernământ cel puţin limitat."
Anchetatorii susţin că bărbatul a urmărit-o pe fata de 10 ani, pe drumul ei către şcoală, şi a forţat-o să îl însoţească într-o scară de bloc din Galaţi, unde a violat-o. O cameră de supraveghere din zona l-a filmat când pleca de la locul faptei.
Câteva ore mai târziu, un trecător l-a fotografiat pe suspect în timp ce întreţinea relaţii intime cu un băiat - pe faleza din Brăila. Victima nu a fost încă identificată.
Individul de 39 de ani a fost prins de poliţişti, undeva, în această zonă, pe faleza din Brăila. Sunaseră mai mulţi trecători la 112, indiganti de ceea ce văzuseră.
Inspector Laura Belciugan, purtător de cuvânt IPJ Brăila: "Se efectuează verificări în vederea identificării celei de-a două persoane, până în acest moment nefiind încă depusă nicio plângere."
Agresorul se numește Alexandru George Cristian. Este recidivist şi în trecut a mai agresat sexual minori. În 2009 a fost condamnat pentru că a supus la perversiuni sexuale mai multe fete. După ce a fost eliberat, a atacat din nou două fete de 10 şi 17 ani.
Psihologii l-au catalogat atunci drept "maniac sexual cu întârziere psihică și vid emoţional", iar judecătorii l-au condamnat la 8 ani şi jumătate de pedeapsa.
Georgiana Streche, purtător de cuvânt tribunalul Brăila: În decembrie 2018, la finalul anului trecut, a fost eliberat în baza legii 169 per 2017, acesta câştigând 342 de zile.
Reporter: Este legea referitoare la recursul compensatoriu?
Georgiana Streche, purtător de cuvânt tribunalul Brăila: Recursul compensatoriu, da!"
Deşi a fost eliberat mai devreme, în perioada cât a stat în penitenciar, agresorul nu a reuşit să se vindece de vechile obiceiuri.
În închisorile din România, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, persoanele private de libertate pot refuza tratamentul psihiatric, iar succesul programului de asistenţă pentru reducerea recidivei în abuzurile sexuale poate fi, în acest fel, limitat.
Pe de altă parte, psihiatrii spun că şansele de reabilitare a agresorilor sexuali sunt destul de mici. Din această cauză, responsabilii ar trebui să intervină altfel.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: "Observăm că prin recursul compensatoriu au fost eliberaţi deţinuţi care dacă ar fi fost expertizaţi psihologic corect nu ar fi trebuit eliberați niciodată. În ultimii ani, am advocat pentru două lucuri, pentru registrul agresorilor sexuali şi este din păcate o iniţiativă care încă trenează. Şi un al doilea lucru, care ar trebui dezbătut profund: obligativitatea tratamentului antihormonal în anumite situaţii, poate reduce recidiva."
Între timp, suspectul a fost arestat preventiv pentru viol.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!