Mos Nicolae, sarbatoarea celor mici care deschide oficial sezonul cadourilor. Cum a luat nastere legenda nuielusei
Sa ceri acadele si sa primesti o nuia este probabil cea mai neinspirata surpriza pe care o poate avea un copil, sambata dimineata, de Mos Nicolae.
Noi credem totusi ca cel mai iubit sfant al romanilor, care vine vineri noapte, incarcat de daruri, va fi receptiv la dorintele copiilor. Mai ales ca majoritatea au spus din timp ce vor si au avut grija sa-si lustruiasca bine ghetutele.
Legenda lui Mos Nicolae a inceput cand un crestin bogat si-a donat averea sarmanilor si, in special, unor orfane fara zestre. Acelasi om, care a devenit sfant, l-a pedepsit pe un necredincios cu o palma peste obraz... De aici traditia nuielei, ca avertisment pentru cei nu tocmai cuminti. Nici paraciosii nu sunt pe placul acestui Mos exigent, gata sa controleze cu lupa raftul de pantofi.
Intr-o gradinita din Bucuresti totosii, papucii si tenisii se lustruiesc cu mare truda... in echipa! Ce ii mobilizeaza pe cei mici? Gandul la satisfactia de sambata dimineata... Dupa o ora de munca, incaltarile echipei de lustragii de la grupa Florilor arata ca in revistele de moda. De acum e treaba Mosului numit Nicolae sa umple ghetutele.
Pentru cele de la numarul 35 in sus, s-a gasit o solutie simpla la Cluj. Sute de oameni s-au asezat pe un scaun si si-au lustruit pantofii. Plata pentru lustragiu a fost o donatie de Mos Nicolae pentru copii cu dizabilitati de la o gradinita din oras.
Si fiecare a donat cat a putut si cat l-a lasat inima. La fel cum au facut, in numele Sfantului, si crestinii care au venit vineri la Moastele Ierarhului Nicolae de la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Capitala. Mana celui numit si "Mesagerul Darniciei" va ramane in fata lacasului de cult pentru inchinare si sambata, in ziua de praznic.
Sursa: Pro TV
Etichete: tradiții, cadouri, sarbatori, daruri, mos nicolae,
Dată publicare:
05-12-2014 18:31