Moldova Noua, sufocata de praful toxic. Sunt autoritatile noastre capabile sa evite un dezastru

Dată publicare: 07-11-2011 20:28
Dată actualizare: 17-10-2012 12:43


Situatia pare fara de iesire la Moldova Noua, orasul acoperit de nori uriasi de praf toxic provenit de la minele de cupru care au fost inchise.

Oamenii sunt in pericol in fiecare zi si risca sa faca boli grave, spun medicii. Mai mult, norii de steril au ajuns si la vecinii sarbi, care n-au inchis ochii, asa cum au facut responsabilii de la noi. Ei au anuntat forurile europene si vor sa ne dea in judecata.

In orasul Moldova Noua, praful alb provenit de la haldele de steril este peste tot. Cand se porneste vantul, oamenii fug repede in case, dar nici acolo nu sunt in siguranta. In cateva ore, praful se depune intr-un stat gros.

Sterilul ramas de la minele de cupru, inchise in 2006, este periculos pentru sanatatea oamenilor.

Ce fac responsabilii in fata acestui pericol urias? Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timis evita sa ofere explicatii, desi are in subordine si Agentia de Protectia Mediului din zona care ar fi trebuie sa masoare concentratiile de substante toxice. Sutele de plangeri depuse de oameni s-au soldat cu amenzi date de Garda de Mediu si platite tot din bugetul statului.

Despre situatia din zona ne lamureste directorul companiei de stat care are in grija haldele cu steril. Ar trebuie udate pentru a tine praful sub control. Dar nu sunt fonduri. Exploatarile vor fi preluate de o firma elvetiana la inceputul anului.

Dar pana atunci, am putea fi sanctionati de Uniunea Europeana. Sarbii au intrat in alerta, pentru ca praful toxic a ajuns si-n orasele lor. Si se pregatesc sa ne dea in judecata.

In alte tari din Europa, aceste zone cu probleme au fost acoperite cu pamant in care a fost plantata floarea soarelui, o planta care absoarbe substantele toxice.


 


VIDEO PROTVPLUS.RO