Misterul bulinelor rosii care dispar de pe cladiri. Proprietarii si autoritatile nu fac nimic
La cinema, in spital, la scoala, sau la restaurant. Sunt doar cateva dintre spatiile publice unde ne putem trezi cu tavanul in cap, daca ne prinde acolo un cutremur de magnitudine mare.
Zeci de asemenea cladiri, care sunt pline de oameni, au fost adaugate de autoritati pe lista imobilelor marcate cu bulina rosie.
Cladirile potential periculoase sunt insa mult mai multe decat vedem noi in Bucuresti, dar unii proprietari au scos de pe fatada temuta bulina.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Bulevardul Magheru, cinema Patria. Este unul dintre imobilele incadrate in clasa I risc seismic, care prezinta pericol public.
O stim noi, pentru ca avem lista de la primaria Capitalei, pentru ca in rest bulina care trebuia sa avertizeze iubitorii de film si nu numai fie nu a existat niciodata, fie a disparut.
Iata ce ne raspund reprezentantii institutiei:
"Eu lucrez din 2007 aici si nu a fost niciodata o bulina, cred ca sunt de fapt alte interese la mijloc. Este prima data cand aud asa ceva", spune Maria Bikfalvi, administrator cinema.
Scuze pe care nu le mai pot invoca responsabilii in cazul unui alt exemplu revoltator.
9 luni de zile au trecut din momentul in care Colegiul tehnic de Posta si Telecomunicatii primea bulina rosie si tot atata timp de cand cei 1500 de elevi care invata zilnic aici ar fi putut fi in pericol.
Dar sa nu credeti ca a fost cineva impresionat. Dimpotriva. Abia in aceasta vara institutia va intra in renovare.
Sanse mari sa ne trezim cu tavanul sau peretii peste noi avem si in cea mai "fierbinte" zona a Capitalei: Centrul Vechi.
Cu aceeasi viteza cu care au aparut terasele, au disparut bulinele, ca sa nu se sperie clientii.
36 din cele 190 de cladiri pericol public se afla in Centrul Vechi. Mai grav este ca de cele mai multe ori pericolul se ascunde in spatele unor fatade ce par la prima vedere consolidate.
Alte 184 de cladiri sunt incadrate in clasa I risc seismic, iar alte 302 la clasa a II-a. Vorbim asadar de nu mai putin de 670 de imobile periculoase in Bucuresti.
Iata cum explica proprietarii, pe o strada din sectorul 2, lipsa bulinei.
- Unde este bulina?
- Au furat-o tiganii, sa o duca la fier vechi."
Si vor disparea in continuare, atata vreme cat nici proprietarii, nici autoritatile nu fac nimic.
Se ascund dupa o lege prost facuta, care prevede sanctiuni doar pentru edilii care nu monteaza buline, nu si pentru cei care le dau jos dupa aceea.
"Nu exista reglementare legala cu privire la sanctionarea celor care le demonteaza. Sunt prevazute sanctiuni doar pentru neamplasarea acestor panouri."
In timp ce bulinele dispar de pe cladiri, lista imobilelor care ne pot pune viata in pericol creste cel putin o data pe an.
In prezent, numai in Bucuresti exista inca 1600 de cladiri care urmeaza sa fie expertizate.