Mirosul insuportabil din Capitala ar putea proveni de la depozitul de deseuri din Chiajna. Ce au filmat comisarii de mediu
Autoritatile de mediu au descoperit cauza posibila a mirosului insuportabil care invaluie o treime din suprafata Capitalei.
Ar putea proveni de la depozitul de deseuri din Chiajna care nu a fost acoperit suficient, astfel ca hidrogenul sulfurat, urat mirositor, scapa in atmosfera. Comisarii garzii au reusit chiar sa filmeze cum erupe acest gaz la suprafata.
Imaginile au fost filmate de comisarii Garzii de Mediu la sfarsitul anului trecut. Acestia au mers dupa o ploaie la una dintre cele cinci gropi ale depozitului de deseuri. Asa au descoperit ca scaparile de hidrogen sulfurat se pot vedea cu ochiul liber.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit comisarilor, dupa ce a fost umpluta, o groapa de gunoi trebuie acoperita etans cu un strat gros de pamant. In cazul acestei gropi, stratul are 50 de centimetri, dar nu este indeajuns. Gazul iese la suprafata.
Potrivit autoritatilor de mediu, mirosul de la groapa de gunoi din Chiajna este resimtit pe 30% din suprafata Bucurestiului. Ceea ce inseamna ca acest gaz scapat de acolo acopera o suprafata uriasa. Dus de vant ajunge in tot Vestul Capitalei, dar si in Nord, o zona selecta, cu proprietati imobiliare scumpe.
Cristinel Eftimie, locuitor din zona: "Se simte mai ales dimineata, ca un miros de gaz nociv si vine de la groapa de gunoi de la Rosu."
Groapa de gunoi are instalatii de ardere a gazului, insa nu tot hidrogenul sulfurat ajunge acolo, sustin comisarii, care cer sa fie acoperite definitiv si etans cele cinci gropi ale depozitului.
Marian David, director al Comisariatului General al Garzii de Mediu: "In momentul de fata consideram ca e ilegala orice depozitare peste acoperirea provizorie."
Reprezentantii depozitului de deseuri sustin ca nu sunt scapari de gaze, iar gropile nu sunt pline, asa ca vor sa continue activitatea.
Sorin Matei, director IRIDEX: "Suprafata depozitului este acoperita asa cum a impus Garda de Mediu. Depozitul functioneaza in conditiile legale de depozitare."
Garda de Mediu vrea sa inchida cele cinci gropi de gunoi, insa proprietarii se opun. Ultimul cuvant in acest razboi il are Agentia Nationala de Protectie a Mediului, singura institutie care poate hotara definitiv inchiderea acestor gropi de gunoi de la marginea capitalei.