Miros de gaze în casă. Ce să faci în această situație pentru a preveni un dezastru
Dacă te confrunți cu un miros persistent de gaze în casă, ar trebui să iei măsuri imediate pentru a-ți proteja sănătatea și siguranța.
Află cum trebuie să procedezi atunci când miroase gaz în casă, sau pe casa scării, dar și care este soluția pentru a evita un dezastru.
Gazul este o substanță care poate fi întâlnită în diverse forme și contexte, iar mirosul său caracteristic este unul dintre aspectele sale distinctive.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De ce miroase gazul
Mirosul specific al gazelor provine în principal de la adăugarea unor substanțe chimice numite odorizante, care sunt introduse în gazul natural sau în alte gaze pentru a le face detectabile de către oameni.
Există mai multe motive pentru care gazul are mirosul specific. În primul rând, unele gaze naturale, cum ar fi metanul, sunt în mod natural inodore și incolore. Prin urmare, sunt adăugate odorizante pentru a le conferi un miros specific, de obicei asemănător cu cel al ouălor stricate sau al cărnii putrezite. Acest miros neplăcut are rolul de a avertiza oamenii în cazul unei scurgeri de gaz, astfel încât aceștia să poată acționa rapid și să evite pericolele.
Scurgerile de gaze pot fi cauzate de diverse motive, cum ar fi conducte defecte, echipamente de uz casnic sau industrial defecte sau instalate necorespunzător, sau chiar erori umane. Indiferent de cauză, este important să acționăm imediat în cazul în care detectăm mirosul de gaze.
De ce miroase a gaze în casă sau în casa scării
Există multiple cauze care pot conduce la apariția unei scurgeri de gaz în interiorul locuinței. Printre cele mai frecvente se numără instalarea sau montarea necorespunzătoare a aparatelor de gaz, lipsa întreținerii corespunzătoare a acestora sau posibile defecțiuni ale acestor aparate. De asemenea, problemele pot apărea și în cazul țevilor de gaz sau al contorului de gaze.
Atunci când vine vorba despre aparatele de gaz, precum centrala electrică, boilerul sau aragazul, acestea trebuie instalate și întreținute în condiții de siguranță. Este important să apelăm la firmele acreditate pentru a ne asigura că acestea sunt montate și întreținute corespunzător. Nu este recomandat să încercăm să efectuăm noi înșine mentenanța aparatelor de gaz, deoarece acest lucru poate fi periculos, conform lovedeco.ro.
În cazul în care simțiți miros de gaz pe casa scării, fie sunt scurgeri de gaze în sistemul de alimentare cu gaz al clădirii, fie sunt conducte defecte. În orice caz, în momentul în care simțiți acel miros specific, nu trebuie să stați cu mâna în buzunar. Acționarea rapidă chiar poate salva vieți în aceste situații.
Ce e de făcut daca se acumulează gaze
Dacă sesizați miros de gaz în locuință, sau pe casa scării, trebuie să apelați imediat autoritățile sau compania de gaze pentru a solicita asistență specializată. Este important să nu încercați să rezolvați problema singuri, deoarece manipularea necorespunzătoare a gazelor poate duce la consecințe foarte grave.
Cu toate acestea, trebuie să iei măsuri de siguranță până în acel moment. Iată cele mai eficiente măsuri:
· Asigură-te că aerisești locuința: deschide larg ferestrele și ușile și lasă aerul de afară să pătrundă în mod natural pentru a ventila locuința;
· Nu aprinde niciun fel de foc: nu este recomandat să verifici scurgerea de gaze prin aprinderea unei flăcări. În acest caz, există riscul iminent de explozie;
· Evită utilizarea aparatelor electronice, cum ar fi televizoarele sau cuptoarele cu microunde. De asemenea, nu aprinde becurile din casă și nu folosi telefonul mobil în apropierea unei potențiale scurgeri de gaze. Bateria telefonului poate cauza un scurtcircuit;
· Închide alimentarea cu gaze de la contor și părăsește zona;
· Ține telefonul la îndemână și sună o firmă specializată pentru a primi ajutor, apoi așteaptă sosirea echipei de intervenție.
· De asemenea, ia în considerare un alt semn: o scurgere de gaze în casă poate provoca diferite simptome la locatari. Simptomele fizice provocate de mirosul de gaz în casă pot fi senzația de amețeală, greață sau dureri de cap.
Care este soluția pentru a preveni un dezastru
O soluție eficientă pentru a preveni un dezastru cauzat de o scurgere de gaz în casă este de a instala un senzor de detecție a gazului. Acest aparat emite un semnal sonor înainte ca concentrația de gaz să devină periculoasă și să ducă la o explozie. Noile senzori de detecție a gazului sunt capabili să identifice concentrația acestuia și pot opri automat alimentarea de gaz de la contor prin intermediul unei electrovalve.
Pentru a asigura funcționarea eficientă a instalației, este recomandată verificarea acesteia o dată la doi ani de către o firmă autorizată în instalații de gaze.