Planul Guvernului de a-i hrani mai bine pe elevi cu 37 de bani pe zi. Ce ar putea primi fiecare dintre ei din suma asta
Ministrul Agriculturii vrea ca elevii sa primeasca la scoala mere din banii dati de Guvern. Dar producatorii nostri nu pot acoperi intreaga cerere pentru ca nu au depozite unde sa pastreze merele vreme indelungata.
Iar pretul li se pare mic. In 2016, primariile nu pot cheltui mai mult de 37 de bani pe un mar. Ca noutate, elevii vor merge in vizita in livezi si in sere ca sa invete sa manance sanatos.
Din pacate, Romania a ramas cu foarte putine livezi si nici merele care se fac nu pot fi tinute prea mult, pentru ca lipsesc depozitele. Acesti producatori din Dambovita, prefera sa stea cu merele la taraba, in piata, decat sa le vanda primariei.
Producator mere: “Nicidecum, e pretul foarte mic. 30 de bani, 70 de bani, fiecare are pretul lui si nu e un pret standard.”
Mai bine de 50% din merele care ajung in scoli sunt din import, in special din Polonia. Mare pacat, spune ministerul agriculturii. Normal ar fi ca elevii sa manance mere romanesti. Pentru asta insa, producatorii locali ar trebui stimulati.
Producator: “Ne omoara merele din afara pentru ca sunt mult mai frumoase, mai mari si mai ieftine, iar noi ca producatori cred ca disparem de pe piata, cu timpul.”
Pentru noul an scolar au fost alocate 7 milioane de euro, pretul fara TVA al merelor este de 0,37 de lei/ elev, la fel ca anul trecut. Suma este foarte mica, asa ca si fructele ar putea sa fie mici.
Fermier: “Marimea asta este pentru scoala, merele romanesti sunt cele mai bune. De la mine nu a venit nimeni sa ceara, nu am cui sa spun sa mi le dea.”
Achim Irimescu, ministrul agriculturii: "Acesta a fost scopul regulamentului initial, sa ofere produse locale. Din pacate, sectorul productiei pomicole din Romania nu este in masura sa asigure intreaga cantitate. Suprafetele pomicole din Romania s-au redus foarte tare. Ar fi bine sa mancam numai mere romanesti.”
Strategia guvernului mai prevede ca, de la anul, scolile sa aiba si programe prin care sa ii invete pe copii sa manance fructe si legume.
Ei ar putea fi dusi in vizite in livezi si gradini de legume si sa participe la degustari si activitati de gradinarit.