Ministerul Culturii, comunicat care a starnit revolta. Vrea sa organizeze in doar cateva zile un eveniment de amploare

Ultimul update: Joi 12 Ianuarie 2017 06:57
Data publicarii: Luni 09 Ianuarie 2017 18:49
Categorie: Social

Un anunt al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale a starnit un val de revolta.

Institutia pune la bataie 200.000 de lei pentru organizarea unor evenimente, cu ocazia ''Zilei Nationale a Culturii'', sarbatorita pe 15 ianuarie.

Comunicatul a fost publicat, insa, cu putine zile inaintea manifestarilor, ceea ce spun oamenii cu experienta in organizarea unor astfel de evenimente face imposibila desfasurarea lor.

Supusi presiunii publice, reprezentantii Ministerului, au publicat luni criteriile de selectie.

"Ministerul Culturii si Identitatii Nationale aloca suma de 200.000 lei pentru sprijinirea derularii proiectelor si actiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Nationale, in anul 2017.
Solicitarile se depun (...) pana la data de 11 ianuarie 2017.
"

Anuntul a fost publicat pe 6 ianuarie. Alte detalii cum ar fi cine poate aplica si ce conditii trebuie indeplinite nu existau.

Practic, cei care doreau sa participe la concurs aveau la dispozitie 5 zile pentru a depune proiectul si 4 zile pentru organizarea evenimentului.

Ioana Paun, regizor de teatru: "A fost un accident, cred, ca s-a aflat de el, publicat pe 6 cu un deadline pe 11, deci in 2 zile de acum, practic iti raman mai putin de 2 sau 3 zile ca sa scrii un proiect care se cere sa fie de anvergura".

"Ca regizoare, pentru un spectacol de teatru nu am lucrat niciodata mai putin de doua luni, dar pregatirile dinainte de reptitii dureaza si ele cel putin o luna, deci pentru un eveniment de amploare este foarte dificil sa lucrezi si sa iti iasa ceva calitativ in regula".

Sabina Ulubeanu, director festivalul inner sound: "Daca vrei sa organizezi un concert de muzica contemporana romaneasca, de pilda, pentru ca suntem la ziua culturii nationale, ti-ar trebui cam 3 luni de zile sa stabilesti un repertoriu, sa angajezi interpretii, sa ai un concept viabil, sa anunti publicul, asa ca timpul de 4 zile este absolut ridicol'.

In fata valului de revolta, ministrul Culturii a venit luni cu lamuriri.

"S-a ajuns in aceasta situatie deoarece, la momentul preluarii mandatului, noua conducere a Ministerului Culturii a constatat lipsa oricaror proiecte sau evenimente prin care sa fie celebrata „Ziua Culturii Nationale".

Ceea ce este fals. Cu ocazia Zilei Culturii, la Sala Radio va avea loc un concert extraordinar dedicat lui Dinu Lipatti, organizat de Institutul Cultural Roman. Tot ICR a anuntat evenimente dedicate acestei zile si peste hotare.

Acum, conform metologiei pot participa la concurs persoanele juridice care dovedesc ca dispun de logistica necesara organizarii unui eveniment de amploare. Termenul limita pentru depunerea dosarelor expira peste doua zile.

Rosia Montana ar putea fi inclusa in patrimoniul UNESCO, ceea ce ar interzice orice interventie in zona. Dosarul a fost depus
Rosia Montana ar putea fi inclusa in patrimoniul UNESCO, ceea ce ar interzice orice interventie in zona. Dosarul a fost depus
VIDEO PROTVPLUS.RO
Instanta
Femeie din Iași, internată la psihiatrie după ce și-a amenințat cu moartea soțul și copilul de 2 ani
Au angajat roboți să aibă grijă de vaci, pentru că nu găsesc personal. ”Nu trebuie să stai cu gura pe ei”
Elevii din mai multe județe au rămas fără corn și lapte. ”Stau flămânzi până seara”
”Mi-a zis `tu ești țigan, nu ai ce căuta la acest liceu`”. Studiu îngrijorător despre profesorii români
Concurs anticorupție ”Civic Avengers”. Premiul: o cafea cu președintele Klaus Iohannis
Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm
visuri la cheie
”Visuri la cheie”. O fetiță și bunica ei, cu o poveste tragică de viață, au primit o casă construită de la zero
Tartă cu ciocolată și zmeură, o rețetă sănătoasă propusă de Elena Lasconi
Legendara CC-Catch concertează la Cluj. Mesajul transmis românilor de artistă
Mesajul transmis de un copil de 7 ani, părăsit de mamă. Trăiește într-o sărăcie cruntă
Motivul pentru care un tânăr spaniol a decis să aleagă Iașiul pentru bursa Erasmus
Exercițiu pentru testarea reacției la accidente. Câți au oprit să ajute