Avem productie buna de legume, dar ne batem joc: "Decat sa vindem in pierdere, mai bine putrezesc"

Dată publicare: 16-09-2011 17:46
Dată actualizare: 20-03-2012 08:28


La noi nu e bine nici atunci cand Dumnezeu ne da belsug. S-au facut atatea roade, incat taranii nu se mai obosesc sa le adune din gradini sau de pe camp.

Daca-i intrebi de ce isi bat joc de munca lor, au un raspuns uluitor. "Decat sa le vindem in pierdere la piata, mai bine putrezesc". Iar ca sa le dea de pomana la azile ori penitenciare, se lovesc de birocratie.

La Braila, in aceasta toamna, agricultorii au trecut de la bucurie la disperare. Mai intai si-au frecat palmele cand au vazut recoltele insa, apoi au constatat socati ca nu au cui sa vanda legumele mari si frumoase. Au redus atat de mult pretul, incat nu-si scot nici macar cheltuielile, dar nici asa nu au reusit sa gaseasca prea multi clienti.

Domnul Marin priveste cum rosiile pentru care a asudat din greu in aceasta primavara se usuca. La 40 de bani kilogramul, nu merita decat sa stai cu mainile in san, spune el. Sa nu credeti ca alte legume se dau mai bine.

Un fermier din Timis a facut o productie record de conopida. Degeaba. Si totusi, sunt oameni pentru care aceste legume ar fi o minune. Cei din azilele de batrani, casele de copii sau penitenciare.

Doar ca statul nu aloca fonduri pentru plata culegatorilor si nici agricultorii nu vor sa lucreze degeaba pentru altii.


VIDEO PROTVPLUS.RO