Mii de romani au infruntat caldura pentru a lua parte la procesiunea de la Manastirea Nicula. "Nu as mai pleca de aici"
Zeci de mii de crestini au umplut dealul din vecinatatea manastirii Nicula.
Credinciosii au asistat la o slujba speciala, miercuri noapte, increzatori ca Fecioara ii va ajuta. Au petrecut in rugaciune si au inconjurat biserica, in genunchi, pentru iertarea pacatelor. Joi, pe o caldura ucigatoare, inca 500 de romani piosi au pornit intr-o procesiune tulburatoare.
Joi la pranz peste 500 de credinciosi au pornit intr-un lung sir al credintei, de la Biserica "Sfantul Nicolae" din Gherla, pana la manastirea Nicula. Au fost insotiti de mitropolitul Clujului dar si de alti ierarhi. Grupul a parcurs 10 kilometri pe jos, intr-o caldura infernala.
IPJ Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului: "Procesiuni se fac peste tot, in lumea crestina, iar manastirea Nicula a devenit o minune pentru ca icoana Fecioarei Maria de aici a facut minuni de-a lungul timpului."
Tocmai credinta in puterea acestei icoane i-a adus aproape pe toti acesti oameni.
Tanara: "Am reusit sa intru la liceu cu ajutorul Maicii Domnului, iar acum am venit sa-i multumesc."
Imediat ce soarele s-a inaltat mandru deasupra dealurilor de Nicula, o pace sulfeteasca a coborat parca peste toti.
O femeie smerita spune ca s-a vindecat de cancer dupa ce s-a rugat zile in sir la Nicula. Medicii nu ii mai dadusera nici o sansa.
Elena: "Eu vin in fiecare an aici. In 2003 eram bolnava de cancer si m-am vindecat cu ajutorul Maicutei Domnului!"
Imagini impresionante s-au derulat si peste noapte. Ingenunchiati de boala, ori cu sufletele umbrite de griji, desculti si cu capetele plecate, toti asteapta Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului ca pe o eliberare.
Tanara: "Sincera sa fiu eu nu as mai pleca de aici. Aici e liniste sufleteasca, uit de toate problemele, toate necazurile. Aici numai bucurie sufleteasca ai."
Credincios: "Ne da Dumnezeu tot ce dorim... Tot ce vrem ni se implineste!"
Intinsi pe paturi sau direct pe iarba, pelerinii si-au petrecut noaptea in rugaciune, in curtea lacasului de cult.
Fara indoiala ca cel mai asteptat moment al sarbatorii va fi la ora 21:00. Icoana Fecioarei Maria, considerata facatoare de minuni, va fi scoasa din manastire pentru ca pelerinii sa se poata inchina la ea.
Joi noapte, la ora 2.00, preotii vor inconjura lacasul de cult cu icoana in mana, iar pelerinii ii vor urma, tarandu-se pe coate si genunchi. Acest ritual simbolizeaza piosenia, prin care credinciosii spera ca li se vor ierta pacatele. Legenda spune ca in urma cu 300 de ani, icoana care datea din secolul al XVII-lea ar fi lacrimat timp de cateva saptamani. De atunci si pana in zilele noastre, multi credinciosi au convingerea ca ranile trupului si ale sufletului le-au fost tamaduite de Fecioara Maria.
Vineri, dupa slujba de dimineata, pelerinii vor fi ospatati, ca in fiecare an, cu sarmale si felii de cozonac.