Mii de clienti se plang anual de taximetristii din Bucuresti, dar nimeni nu rezolva situatia. De ce nu sunt sanctionati
Cu 10.000 de soferi in trafic, taximetria reprezinta cel mai mare serviciu de transport din Bucuresti, unul care insa strange anual mii de plangeri din partea celor care il folosesc.
Clientii se plang ca soferii se poarta urat, ii duc la destinatie pe cai ocolitoare sau refuza sa preia o comanda.
Cel putin 5 autoritati ale statului ii controleaza, insa doar una singura ar avea voie sa ii sanctioneze. Doar 100 de taximetristi au ramas temporar fara licenta, ceea ce ii incurajeaza pe multi alti colegi de-ai lor sa nu isi schimbe comportamentul.
Unii trec pe rosu, circula pe trotuar, depasesc fara sa semnalizeze, schimba benzile fara sa se asigure si stationeaza peste tot. Pe acesti taximetristi, soferii ii considera un pericol public pe sosele. Ei au insa o explicatie.
Sofer: "Un client spune du-ma si pe mine mai repede, ca vreau sa ajung... Si te mai..sacrifici. De multe ori nu e bine, ca o iei pe linia de tramvai."
Nici pasagerii nu sunt mereu in siguranta. Ultimul accident provocat de un taximetrist din Capitala a dus la moartea unei femei care se afla pe bancheta din spate. Victima a fost proiectata din masina, pentru ca nu purta centura. Nici nu ar fi avut cum.
Reporter: "Centurile sunt peste tot? Le aveti?"
Taximetrist: Da
Reporter: Intreb, ca nu vad in spate dispozitivul unde se prind.
Taximetrist: "Am pus bancheta peste ele, daca nu si le pune nimeni..."
Unii taximetristi au fost reclamati de clienti pentru ca se poarta urat.
Stefan Olteniceanu, sef Birou Control ANPC Comisariatul Bucuresti: "A fost vorba despre altercatii cu soferii, limbaj necuviincios, refuzul de a-l duce la destinatie. S-a pus problema ''Domn'le, te iau, platesti 50 de lei'', nu au vrut sa puna aparatele de taxat. Neeliberarea de bonuri fiscale".
Iar unele masini folosite sunt vechi si neingrijite, reclama clientii.
Vasile Stefanescu Presedintele COTAR: "Domnule trebuie sa schimbam masinile? Ok. Le schimbam. Dar garantati-ne investitia. Cum? Eliminand pirateria din sistem. "
Toate aceste probleme se strang in mii de plangeri inregistrate la diverse institutii ale statului. Politia rutiera sanctioneaza taximetristii pentru nereguli in trafic. Iar cea locala ar putea cere ridicarea autorizatiei sau a certificatului profesional daca soferul de taxi nu da bon sau refuza o cursa.
Cu toate ca s-au inregistrat peste 1000 de plangeri in 2016, doar 100 de autorizatii au fost retinute si cateva anulate.
Legea nu este clara in aceasta privinta si nici nu ii sanctioneaza pe taximetristii care se poarta urat cu un client.
Primaria Capitalei promite de ani de zile un cod care sa-i oblige sa se comporte civilizat, dar nu l-a scris nici acum.
In Bucuresti, sunt inregistrate 10.000 de taxiuri, la care se adauga si cele din Ilfov.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, soferi, taxi, taximetrist, taxiuri,
Dată publicare:
26-04-2017 08:44