Metodele la care apeleaza romanii pentru a se lasa de tigari. Experienta personala a lui Cabral: "Ajunsesem la 2 pachete/zi"
Legea antifumat a intrat in vigoare, insa dincolo de restrictii si amenzi, nu ii poate obliga nimeni pe oameni sa renunte la acest viciu extrem de periculos.
Fiecare in parte are nevoie de o motivatie mai puternica decat nicotina pentru a reusi. Cert este ca in ultimii 9 ani, peste 25.000 de fumatori s-au lasat datorita programului STOP FUMAT. Pacientii au primit tratament medicamentos si au beneficiat de consiliere psihologica.
In fiecare an, in jur de 3.000 de fumatori romani cer ajutorul specialistilor. Este si cazul catorva pacienti care de cateva zile nu s-au mai atins de tigara. Li s-au prescris medicamente, dar au parte si de suport emotional.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am visat azi noapte. M-am trezit bine, dar imi faceam procese de constiinta", "Am scapat de miros, financiar simt o imbunatatire", "Jumate dintre colegi fumeaza si atunci simteam nevoia sa fumez, dar o stingeam cu un pahar de apa" - isi impartasesc experientele cativa pacienti.
Specialistii spun ca nimeni nu poate convinge un fumator sa renunte la viciu. Fumatorul trebuie sa-si gaseasca singur un motiv care sa-l ajute sa lupte cu drogul.
Dr. Magda Ciobanu: ''Orice persoana care are dependenta de nicotina intra in sevraj. In unele cazuri, sevrajul se manifesta mai puternic, sunt oamenii care sunt foarte nervosi, foarte agitati, nu isi gasesc locul, persoane de tip depresiv nu le mai convine nimic. Sunt persoane care se plang de mancarimi de piele, de durere de muschi."
Doar fumatorii stiu ce batalie interioara duc pentru a reusi sa renunte la viciu. Specialistii spun ca apogeul simptomelor neplacute are loc in primele 3-6 zile de la ultima tigara fumata. De obicei, acestea dispar dupa 2-4 saptamani. Iar "vointa" este cuvantul cheie pentru cei care vor sa renunte de tot la tutun.
Exista insa si carti dedicate, dar si cursuri. Metoda lui Allen Carr este cea care l-a ajutat pe Cabral sa renunte la tigari. Altii primesc sprijin de la diverse ONG-uri.
"Prima oara am citit cartea si apoi am facut cursul. Nu am crezut ca functioneaza. Am plecat dupa opt ore de curs si nu am mai fumat. Dupa ce am facut cursul, am avut la dispozitie mai multe metode de a pacali pofta de a fuma si am reusit sa ma las. Ajunsesem la 2 pachete jumate pe zi. Scoateam fum ca in desene animate", spune Cabral.
In prezent, un sfert dintre adultii din Romania se declara fumatori.