Meseria de bonă, trecută în nomenclator. Normele de aplicare

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Vineri 08 Septembrie 2017 20:14
Categorie: Social

România recunoaşte oficial meseria de bonă, care va fi trecută în nomenclator.

Dacă până acum 90% dintre părinţi îşi angajau o "femeie în casă", care păzea copiii şi uneori gătea şi făcea curăţenie, în viitor, această profesie va avea norme de aplicare. Bona se va ocupa de activităţile copiilor şi se va transforma într-o educatoare privată.

Dacă nu va respecta fişa postului, va fi verificată de Protecţia Copilului sau de poliţie. Odată cu aceste modificări, vor creşte şi salariile bonelor.

Cristina are doi copii, a avut până acum două bone şi caută alta, care să aibă pregătire şi să stea cu cei mici. Însă majoritatea celor care se ocupă de copiii românilor acum nu au pregătire de specialitate.

Cristina Oțel, mama a 2 copii: ”Mi-ar plăcea să cred că voi găsi o persoană responsabilă. Am avut una tânăra şi îşi dorea să facă o carieră în creşterea copilului, iar acum e educatoare. Avea dorinţa de a face activităţi cu copilul, a două era în vârstă şi nu avea acelaşi tumult de idei şi creativitate şi la alte job-uri avem o fişa a postului. Trebuie să ştie fiecare ce face, să nu zică nimeni că n-a ştiut.''

Guvernante, ingrijiitoare de copii sau babysitter. Sub aceste forme îşi angajau părinţii bonele, pentru că până acum nu există această profesie. Noile norme privind meseria de bonă au fost aprobate şi ele pun accent pe educarea copiilor.

La anexa contractului individual de muncă va fi ataşat şi programul detaliat al copilului, care include planul complet al activităţilor. Ce înseamnă acest lucru? În această anexă vor fi trecute chiar şi tipul de jocuri pe care bonă le foloseşte în educarea şi învăţarea copilului, dar şi toate informaţiile legate de alimentaţia celui mic, adică meniul complet, orele de odihnă şi responsabilităţile legate de protecţia copilului. 

Practic, vor fi trecute toate informaţiile legate de atribuţiile bonei. Dacă nu sunt respectate, părintele poate trage la răspundere bonă şi mai grav, poate face sesizări la Protecţia Copilului sau poliţie.

Corina, director firme recrutare bone: ''Se responsbailizeazp atât angajatorul cât şi bonă. Primul beneficiar va fi copilul, relaţia dintre bonă şi copil va fi mai clară, se va ocupă strict de el sau dacă au nevoie de servicii de îngrijire locuinţe se va stabili de la început în anexă contractului de muncă.

Din păcate, în prezent, 90% dintre părinţi îşi caută un angajat care să se ocupe şi de copil şi de treburile din gospodărie.

Bonele vor urmă cursuri specializate fie la ANOFM, fie în mediul privat. Marinela este bonă de 5 ani şi a făcut mai multe cursuri de pregătire. 

Călin Marinela, bonă: ''Am învăţat despre îngrijirea copilului: ce faci în cazul unui accident să anunţi părintele, să mergi la doctor, dacă face temperatura ce medicaţie îi dai.''

Odată cu recunoaşterea profesiei de bonă, vor creşte şi costurile angajatorilor, pentru că aceste contracte încheiate fie prin persoană fizică autorizată, fie printr-o firma de recrutare, vor fi înregistrate la itm şi se vor plăti taxe. De asemenea, şi salariile bonelor vor creşte odată cu calificarea lor în această meserie. Dacă acum o îngrijitoare de copii are un salariu de 1600 de lei, după noile norme venitul sau lunar va porni de la 2000 de lei.

În prezent, în ţara noastră sunt înregistrate cu contracte de muncă peste 11 mii de îngrijitoare de copii, peste 500 de guvernante şi 74 de babysitter.

Adrian Mutu sustine ca a fost jefuit de bona filipineza care avea grija de Tiago.
Adrian Mutu sustine ca a fost jefuit de bona filipineza care avea grija de Tiago. "Cine stie de ce altceva mai era in stare"
VIDEO PROTVPLUS.RO
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Viorica Dăncilă
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%