Meseria de bonă, trecută în nomenclator. Normele de aplicare

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Vineri 08 Septembrie 2017 20:14
Categorie: Social

România recunoaşte oficial meseria de bonă, care va fi trecută în nomenclator.

Dacă până acum 90% dintre părinţi îşi angajau o "femeie în casă", care păzea copiii şi uneori gătea şi făcea curăţenie, în viitor, această profesie va avea norme de aplicare. Bona se va ocupa de activităţile copiilor şi se va transforma într-o educatoare privată.

Dacă nu va respecta fişa postului, va fi verificată de Protecţia Copilului sau de poliţie. Odată cu aceste modificări, vor creşte şi salariile bonelor.

Cristina are doi copii, a avut până acum două bone şi caută alta, care să aibă pregătire şi să stea cu cei mici. Însă majoritatea celor care se ocupă de copiii românilor acum nu au pregătire de specialitate.

Cristina Oțel, mama a 2 copii: ”Mi-ar plăcea să cred că voi găsi o persoană responsabilă. Am avut una tânăra şi îşi dorea să facă o carieră în creşterea copilului, iar acum e educatoare. Avea dorinţa de a face activităţi cu copilul, a două era în vârstă şi nu avea acelaşi tumult de idei şi creativitate şi la alte job-uri avem o fişa a postului. Trebuie să ştie fiecare ce face, să nu zică nimeni că n-a ştiut.''

Bonele filipineze au fost inlocuite cu cele din Nepal. De ce cred parintii ca e mai serioasa o bona budista

Guvernante, ingrijiitoare de copii sau babysitter. Sub aceste forme îşi angajau părinţii bonele, pentru că până acum nu există această profesie. Noile norme privind meseria de bonă au fost aprobate şi ele pun accent pe educarea copiilor.

La anexa contractului individual de muncă va fi ataşat şi programul detaliat al copilului, care include planul complet al activităţilor. Ce înseamnă acest lucru? În această anexă vor fi trecute chiar şi tipul de jocuri pe care bonă le foloseşte în educarea şi învăţarea copilului, dar şi toate informaţiile legate de alimentaţia celui mic, adică meniul complet, orele de odihnă şi responsabilităţile legate de protecţia copilului. 

Practic, vor fi trecute toate informaţiile legate de atribuţiile bonei. Dacă nu sunt respectate, părintele poate trage la răspundere bonă şi mai grav, poate face sesizări la Protecţia Copilului sau poliţie.

Corina, director firme recrutare bone: ''Se responsbailizeazp atât angajatorul cât şi bonă. Primul beneficiar va fi copilul, relaţia dintre bonă şi copil va fi mai clară, se va ocupă strict de el sau dacă au nevoie de servicii de îngrijire locuinţe se va stabili de la început în anexă contractului de muncă.

Din păcate, în prezent, 90% dintre părinţi îşi caută un angajat care să se ocupe şi de copil şi de treburile din gospodărie.

Bonele vor urmă cursuri specializate fie la ANOFM, fie în mediul privat. Marinela este bonă de 5 ani şi a făcut mai multe cursuri de pregătire. 

Călin Marinela, bonă: ''Am învăţat despre îngrijirea copilului: ce faci în cazul unui accident să anunţi părintele, să mergi la doctor, dacă face temperatura ce medicaţie îi dai.''

Odată cu recunoaşterea profesiei de bonă, vor creşte şi costurile angajatorilor, pentru că aceste contracte încheiate fie prin persoană fizică autorizată, fie printr-o firma de recrutare, vor fi înregistrate la itm şi se vor plăti taxe. De asemenea, şi salariile bonelor vor creşte odată cu calificarea lor în această meserie. Dacă acum o îngrijitoare de copii are un salariu de 1600 de lei, după noile norme venitul sau lunar va porni de la 2000 de lei.

În prezent, în ţara noastră sunt înregistrate cu contracte de muncă peste 11 mii de îngrijitoare de copii, peste 500 de guvernante şi 74 de babysitter.

Adrian Mutu sustine ca a fost jefuit de bona filipineza care avea grija de Tiago.

Adrian Mutu sustine ca a fost jefuit de bona filipineza care avea grija de Tiago. "Cine stie de ce altceva mai era in stare"

VIDEO PROTVPLUS.RO

bloc ghetou

Bloc bântuit de șerpi și șobolani, în Câmpina. Cine locuiește în el

Sculpturi obținute cu ajutorul drujbei, expuse la Polovragi

Premiul pe care îl vor câștiga agricultorii din Olt pentru cea mai mare roșie din județ

Scandalul ţânţarilor în Capitală. Cele două tipuri de insecte sunt purtătoare de virus WestNile

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi. Tradiții și superstiții de Sf. Ilie: ritualul fetelor nemăritate

Câinele care a păzit un biciclist accidentat pe munte a fost adoptat

ciobani

E criză de ciobani iar fermierii dau vina pe ajutoarele sociale. Salariul primit de un cioban priceput

Noi reguli în cazul copiilor care călătoresc în străinătate. Ministerul de Interne a modificat legea

Românii, fideli locului de muncă și colegi buni. Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

Un reprezentant al diasporei spune că mai mulți români au intenția de a ”vizita” Capitala pe 10 august

Mărturisirile Andreei, tânăra salvată de organele prelevate de la un copil: "Nu mi-a fost frică"

Noua campanie online care încurajează tinerii să meargă la piață. Efectul asupra fermierilor