Meseria de bonă, trecută în nomenclator. Normele de aplicare

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Vineri 08 Septembrie 2017 20:14
Categorie: Social

România recunoaşte oficial meseria de bonă, care va fi trecută în nomenclator.

Dacă până acum 90% dintre părinţi îşi angajau o "femeie în casă", care păzea copiii şi uneori gătea şi făcea curăţenie, în viitor, această profesie va avea norme de aplicare. Bona se va ocupa de activităţile copiilor şi se va transforma într-o educatoare privată.

Dacă nu va respecta fişa postului, va fi verificată de Protecţia Copilului sau de poliţie. Odată cu aceste modificări, vor creşte şi salariile bonelor.

Cristina are doi copii, a avut până acum două bone şi caută alta, care să aibă pregătire şi să stea cu cei mici. Însă majoritatea celor care se ocupă de copiii românilor acum nu au pregătire de specialitate.

Cristina Oțel, mama a 2 copii: ”Mi-ar plăcea să cred că voi găsi o persoană responsabilă. Am avut una tânăra şi îşi dorea să facă o carieră în creşterea copilului, iar acum e educatoare. Avea dorinţa de a face activităţi cu copilul, a două era în vârstă şi nu avea acelaşi tumult de idei şi creativitate şi la alte job-uri avem o fişa a postului. Trebuie să ştie fiecare ce face, să nu zică nimeni că n-a ştiut.''

Guvernante, ingrijiitoare de copii sau babysitter. Sub aceste forme îşi angajau părinţii bonele, pentru că până acum nu există această profesie. Noile norme privind meseria de bonă au fost aprobate şi ele pun accent pe educarea copiilor.

La anexa contractului individual de muncă va fi ataşat şi programul detaliat al copilului, care include planul complet al activităţilor. Ce înseamnă acest lucru? În această anexă vor fi trecute chiar şi tipul de jocuri pe care bonă le foloseşte în educarea şi învăţarea copilului, dar şi toate informaţiile legate de alimentaţia celui mic, adică meniul complet, orele de odihnă şi responsabilităţile legate de protecţia copilului. 

Practic, vor fi trecute toate informaţiile legate de atribuţiile bonei. Dacă nu sunt respectate, părintele poate trage la răspundere bonă şi mai grav, poate face sesizări la Protecţia Copilului sau poliţie.

Corina, director firme recrutare bone: ''Se responsbailizeazp atât angajatorul cât şi bonă. Primul beneficiar va fi copilul, relaţia dintre bonă şi copil va fi mai clară, se va ocupă strict de el sau dacă au nevoie de servicii de îngrijire locuinţe se va stabili de la început în anexă contractului de muncă.

Din păcate, în prezent, 90% dintre părinţi îşi caută un angajat care să se ocupe şi de copil şi de treburile din gospodărie.

Bonele vor urmă cursuri specializate fie la ANOFM, fie în mediul privat. Marinela este bonă de 5 ani şi a făcut mai multe cursuri de pregătire. 

Călin Marinela, bonă: ''Am învăţat despre îngrijirea copilului: ce faci în cazul unui accident să anunţi părintele, să mergi la doctor, dacă face temperatura ce medicaţie îi dai.''

Odată cu recunoaşterea profesiei de bonă, vor creşte şi costurile angajatorilor, pentru că aceste contracte încheiate fie prin persoană fizică autorizată, fie printr-o firma de recrutare, vor fi înregistrate la itm şi se vor plăti taxe. De asemenea, şi salariile bonelor vor creşte odată cu calificarea lor în această meserie. Dacă acum o îngrijitoare de copii are un salariu de 1600 de lei, după noile norme venitul sau lunar va porni de la 2000 de lei.

În prezent, în ţara noastră sunt înregistrate cu contracte de muncă peste 11 mii de îngrijitoare de copii, peste 500 de guvernante şi 74 de babysitter.

Adrian Mutu sustine ca a fost jefuit de bona filipineza care avea grija de Tiago.
Adrian Mutu sustine ca a fost jefuit de bona filipineza care avea grija de Tiago. "Cine stie de ce altceva mai era in stare"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sofer
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
sibiu
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori
Industria turismului, afectată de lipsa de personal: "Nu pot să-i aduc de acasă"
Dependenții de droguri, lăsați pe cont propriu. Mărturiile celor care au scăpat din infern
Câine căzut într-o prăpastie de 10 metri, în Gorj. Cum a fost salvat Floricel
Nouă ”zebre” pe o distanță de 300 de metri, pe o stradă înfundată, în Suceava. FOTO