Romania are de acum inainte o lege pentru meseria de bona. La ce teste vor fi supuse cele care vor sa ingrijeasca copii


Ultimul update: Sambata 04 Februarie 2017 06:59
Data publicarii: Miercuri 04 Ianuarie 2017 19:03
Categorie: Stiri Sociale

Romania are in sfarsit o lege dar si norme de aplicare pentru meseria de bona. Inspectia sociala va controla in premiera activitatea acelor persoane care se ocupa de copiii altora.

Din pacate regulile se aplica doar in cazul bonelor angajate cu carte de munca.

Acele persoane care vor sa practice meseria de bona trebuie sa urmeze obligatoriu un curs de calificare, care include un examen psihologic unul medical, iar in final se incheie cu o acreditare din partea ministerului Muncii.

Activitatea bonelor va intra apoi in vizorul inspectiei sociale iar oficialii le pot supune unor teste. Absolventele trebuie sa demonstreze ca stiu sa acorde primul ajutor, cum sa-i vorbeasca unui copil dar si cum sa-l hraneasca.

Exemple negative am tot vazut. Le stiu si cei care se ocupa de selectia candidatilor. Din 10 femei care se prezinta la interviu nu trec nici jumatate. Si nici acelea nu sunt pe deplin pregatite pentru o munca atat de delicata.

Reglementarile aflate acum in dezbatare publica introduc inclusiv un model de fisa a postului.

Nu mai vorbim de cazurile extrem de grave dezvaluite de parintii care si-au montat camere in casa si au descoperit ca cei mici erau agresati.

Parintii trebuie sa stie insa ca oricate reglementari s-ar introduce, ele se aplica in cazul bonelor angajate cu carte de munca. Si multe familii isi angajeaza inca bone la negru pe care le gasesc pe site-uri sau parcuri, unde sunt astfel de anunturi. In aceste cazuri, nu poti sti cui deschizi usa.

VIDEO PROTVPLUS.RO