Mentalitatile care ne plaseaza pe ultimele locuri in Europa la capitolul civilizatie. De ce nu vor romanii WC in locuinta
Este al treilea an in care pe 19 noiembrie este marcata Ziua Mondiala a Toaletei, care atrage atentia asupra lipsei de igiena in cazul multor pamanteni.
2,5 miliarde dintre ei nu au toalete in interiorul locuintei. Iar tara noastra contribuie alarmant de mult la aceasta cifra.
Conform recensamantului facut in 2011 in tara noastra, in mediul rural, numai 31% dintre locuinte au baie in interiorul casei, din cauza saraciei, dar si a mentalitatilor. Intr-o comuna din Dolj, din 1500 de gospodarii, numai 300 au fose septice.
Reporter: "Casa este facuta de curand, de ce aveti toaleta afara?"
Proprietar: "Nu avem conditii, adica nu este canalizare aici si din cauza asta, si de obicei la tara asa se procedeaza."
Obisnuinta oamenilor pare sa primeze in fata "modernizarii".
Reporter: "Matale unde ai toaleta, in casa sau in curte?"
Femeie: "Eee in casa, afara in curte..."
Reporter: "De ce nu ai vrea toaleta in casa?"
Femeie: "E... nu suntem la bloc. Am fost eu la neamuri si la bloc si nu imi place. Nu suntem obisnuiti taranii, cu toaleta in casa."
Reporter: "Daca cineva v-ar face toaleta in casa, pe care ati folosi-o?"
Femeie: "Tot pe cea din curte!"
Femeie: "Toata lumea il are in curte, nu are nimeni apa bagata in casa sa poata sa elimine murdaria."
Femeie: "De cand stiu eu nu avem WC in casa, nu am avut niciodata. Aici, la sant."
Barbat: "Nu prea au venit timpurile astea de a face WC in casa. Nu-s posibilitati. Cine nu ar vrea toaleta in casa?"
Primarii spun insa ca saracia e de vina.
Alexandru Ivanuca, primar Trifesti, Iasi: "E o chestiune care tine de bugetul fiecaruia, costa un pic. Este foarte adevarat ca cei mai multi il au in curte, dar sunt convins ca-si doresc sa-l aiba in casa."
Avem insa si judete in care stam mai bine. Cele mai dotate sunt Brasov, Constanta, Timis, Cluj si Sibiu. Aici mai mult de trei sferturi din locuinte au baia in casa.
ONU atrage atentia asupra lipsei de igiena si a consecintelor dramatice asupra sanatatii umane, precum si asupra dezvoltarii sociale si economice. Anual, se inregistreaza nenumarate decese in urma unor boli care puteau fi prevenite prin igiena.