Mediul marin și-a revenit în pandemie. Cherhanalele de la malul mării vin cu o ofertă mult mai bogată
Anul dificil prin care am trecut a avut și efecte pozitive. Pandemia a impus o limitare a pescuitului astfel că mediul marin și-a revenit. Beneficiile le văd acum iubitorii de pește, dar și pescarii.
Cherhanalele au o ofertă bogată pescuitul nu mai e privit ca o meserie prost plătită, ba chiar sunt tot mai mulţi cei care se alătura brigăzilor care pornesc în zori după captură. La rândul lor oamenii din Deltă îi întâmpină pe turiști cu un festin culinar.
Grătarele și plitele de pe litoral sfârâie neîntrerupt într-un an în care capturile par mai bune şi mai diverse ca niciodată. Ca să continue pasiunea tatălui său pentru pescuit, Petre Ilie și-a deschis o cherhana în Eforie Sud. În acest an a reușit să adune în meniu peste zece specii de pește.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Petre Ilie, proprietar cherhana: "Oamenii vor să mănânce peşte, peşte de calitate, servit cum trebuie, preferă toate varietăţile, sunt deschişi să încerce".
Și ca să pună pe masă pește proaspăt, cherhanalele și-au refăcut și brigăzile de pescuit. Cererea este atât de mare încât toată captura ajunge doar în restaurante.
La o cherhana din Costineşti, pe lângă vederea panoramică, managerii te îmbie cu peşte prins chiar de localnici. Mulţi dintre ei au redevenit pescari atunci când şi-au dat seama că pot câştiga mult mai bine faţă de un loc de muncă obişnuit pe litoral.
Dragoş Apostoliceanu, administrator cherhana: "Este o cerere foarte mare, cherhanalele în România au explodat. Avem hamsie, lufăr, calcan”.
Obișnuiți să mănânce pește mai mult în vacanțele din străinătate, pentru mulți turiști, cel de Marea Neagră reprezintă o noutate.
Bărbat: ”În momentul acesta mănânc hamsie, dar îmi place şi chefalul".
Iar în Deltă, turiștii sunt întâmpinați cu pește proaspăt gătit de cum coboară din barcă.
45 de taliane, adică ţarcuri cu plase de pescuit, sunt autorizate acum în Marea Neagră, dublu față de 2019.