Meditaţiile cu propriii elevi și cadourile, interzise. Ce presupune codul etic al profesorilor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 17 August 2018 19:07
Categorie: Social

Odată cu noul an şcolar, învăţământul românesc ar urma să aibă pentru prima dată un cod etic al profesorilor.

Documentul este discutat de 7 ani, dar abia acum ar urma să fie aprobat prin ordin de ministru, aşa cum a promis Valentin Popa.

Vor fi interzise meditaţiile cu elevii de la clasă, o practică binecunoscută la noi. De asemenea, dascălii nu vor mai avea voie să accepte cadouri şi vor trebui să încurajeze diversitatea în şcoli. Sindicatele din educaţie nu sunt, însă, de acord, cu forma actualului document.

Conform Codului de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar, meditaţiile contra cost, cu proprii elevi, sunt interzise. Măsura a fost cerută de Asociaţiile de Părinţi.

Eugen Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: ”Acel copil ar fi favorizat, acel copil poate avea note care nu reflectă atât de bine situaţia lui şcolară. Am plecat să introducem acest articol tocmai pentru că au fost acest gen de cazuri, au fost tot felul de sesizări ale părinţilor de-a lungul anilor."

Sindicaliştii din învăţământ nu sunt, însă, de acord cu toate prevederile. Ei sunt deranjaţi că nu au făcut parte din consiliile care au elaborat codul care a fost scris de 350 de specialişti: profesori, jurişti şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Preşedintele Sindicatului din Învăţământ "Spiru Haret", Marius Nistor: "Se creează ideea că relaţiile dintre actorii educaţionali sunt de proastă calitate. Deci din start plecăm de la premisa că sunt probleme majore în sistemul educaţional. Apar o serie de principii discutabile: de exemplu, încurajarea diversităţii în mediul educaţional."

Codul de etică aduce şi alte prevederi importante. De exemplu, profesorilor le va fi interzis să mai accepte cadouri de la părinţi, indiferent de natura acestora. Iar cadrele didactice vor putea recomanda manuale auxiliare, dar nu vor putea constrânge în vreun fel copiii sau părinţii să le cumpere.

Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi susţin că s-a ajuns prea departe cu atenţiile pentru dascăli şi îşi recunosc partea din vină.

Eugen Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: "Şi noi, la rândul nostru, greşim. Chiar s-a cerut printre părinţi să achiziţionăm la un moment dat o geantă Louis Vuitton pe care să o dăm cadou doamnei învăţătoare. M-am retras şi am retras şi copilul de la acea şcoală."

Conform ministrului Valentin Popa, codul de etică ar urma să fie aprobat prin ordin de ministru până la începerea anului şcolar.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
zăpadă Piața Victoriei
Pancartă luminoasă pe grămada de zăpadă din Piaţa Victoriei: "Aici e PSD Firea"
Animalele de companie care au ajuns să facă bani pentru stăpânii lor
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea