Medicii romani au ajuns sa faca lunar naveta in strainatate. Cu cat e platita o garda de 24 de ore in Marea Britanie


Ultimul update: Miercuri 25 Februarie 2015 00:05
Data publicarii: Joi 22 Ianuarie 2015 18:00
Categorie: Stiri Sociale

Doctorii romani tineri, vorbitori de limbi straine, fac lunar naveta catre tari din Occident, in care sunt si apreciati financiar pentru cunostintele lor.

Efortul este mare dar, spun multi, chiar merita. O saptamana muncita intr-o clinica din Marea Britanie, de exemplu, este platita chiar si de zece ori mai bine ca aici.

La 32 de ani, un medic din Timisoara a facut deja garzi in 5 spitale de stat din Marea Britanie. Dupa trei garzi si plata taxelor, el a ramas cu 2.000 de euro.

Doctor Viorel Dejeu, specialist in chirurgie generala la Oradea, este si el unul dintre "navetistii" din Marea Britanie. De aceasta data va sta acolo 5 zile, la un spital privat. Va iesi din tura abia luni, la pranz.

Doctor Viorel Dejeu: "Ma aflu intr-un spital intr-un oras langa Londra, in Reding. Am ajuns ieri dimineata si la ora 12 am intrat in garda."

O astfel de solutie este epuizanta. Drumul este lung, spitalul este nou, colegii sunt straini, iar protocoalele de tratament diferite. Dar intelegem repede de ce tot mai multi medici aleg aceasta varianta.

Doctor Viorel Dejeu: "Pot sa va spun ca aici, in 24 de ore, sunt platit cat in Romania o luna, cel putin simtim ca suntem rasplatiti pentru ceea ce am muncit."

La Timisoara, un tanar chirurg de la sectia de politraumatologie se pregateste pentru prima experienta . Va lucra de doua ori pe luna la Imperial College Healthcare, un spital universitar din Londra.

Doctor Mircea Berceanu: "Poti sa castigi o suma onorabila, pentru un medic tanar. Sumele platite sunt intre 30 si 40.000 de lire pe an."

Englezii dau pentru o garda de 24 de ore 1.000 de lire.

Doctor Carmen Pantis, Colegiul Medicilor Bihor: "Acest fenomen se intampla in primul si in primul rand din cauza problemelor financiare, dar poate sa fie si o provocare pentru ca toti colegii nostri care fac aceasta naveta de tari occidentale se reintorc cu multa experienta care, la urma urmei, poate fi benefica prin aplicarea lor in spitalele noastre."

Ce ii aduce pe medicii romani inapoi acasa din strainatate.
Situatie critica in sistemul medical. Cum se triaza pacientii cand lucrezi doar cu un sfert din medicii de care ai nevoie
VIDEO PROTVPLUS.RO
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44
Amna a lansat un nou single "Cumpăr timp"

Amna: "Timpul pierdut nu se mai reucperează niciodată"


04:55
Reacția Iuliei Albu după ce s-a scris că a fost terorizată și umilită de iubit

19:43
Oana Lis, prima terapie în calitate de psiholog. Radu Ciucă și Daniel Nicolăină, primii ei pacienți

05:31
Rețeta Chef Hadad, "Porumbel clasic în stil Maroc"

15:26
Chef Hadad izbucnește în lacrimi pentru că Jeremy părăsește competiția

08:17
Primul finalist la Masterchef care se salvează este Ionuț. A reușit să prepare cel mai gustos desert care a fost pe placul juraților

08:31
Roata norocului i-a luat pe concurenți prin surprindere. Ingredientul la care se oprește roata va trebui să devină vedeta farfuriei

04:30