Medicii romani au ajuns sa faca lunar naveta in strainatate. Cu cat e platita o garda de 24 de ore in Marea Britanie
Doctorii romani tineri, vorbitori de limbi straine, fac lunar naveta catre tari din Occident, in care sunt si apreciati financiar pentru cunostintele lor.
Efortul este mare dar, spun multi, chiar merita. O saptamana muncita intr-o clinica din Marea Britanie, de exemplu, este platita chiar si de zece ori mai bine ca aici.
La 32 de ani, un medic din Timisoara a facut deja garzi in 5 spitale de stat din Marea Britanie. Dupa trei garzi si plata taxelor, el a ramas cu 2.000 de euro.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Doctor Viorel Dejeu, specialist in chirurgie generala la Oradea, este si el unul dintre "navetistii" din Marea Britanie. De aceasta data va sta acolo 5 zile, la un spital privat. Va iesi din tura abia luni, la pranz.
Doctor Viorel Dejeu: "Ma aflu intr-un spital intr-un oras langa Londra, in Reding. Am ajuns ieri dimineata si la ora 12 am intrat in garda."
O astfel de solutie este epuizanta. Drumul este lung, spitalul este nou, colegii sunt straini, iar protocoalele de tratament diferite. Dar intelegem repede de ce tot mai multi medici aleg aceasta varianta.
Doctor Viorel Dejeu: "Pot sa va spun ca aici, in 24 de ore, sunt platit cat in Romania o luna, cel putin simtim ca suntem rasplatiti pentru ceea ce am muncit."
La Timisoara, un tanar chirurg de la sectia de politraumatologie se pregateste pentru prima experienta . Va lucra de doua ori pe luna la Imperial College Healthcare, un spital universitar din Londra.
Doctor Mircea Berceanu: "Poti sa castigi o suma onorabila, pentru un medic tanar. Sumele platite sunt intre 30 si 40.000 de lire pe an."
Englezii dau pentru o garda de 24 de ore 1.000 de lire.
Doctor Carmen Pantis, Colegiul Medicilor Bihor: "Acest fenomen se intampla in primul si in primul rand din cauza problemelor financiare, dar poate sa fie si o provocare pentru ca toti colegii nostri care fac aceasta naveta de tari occidentale se reintorc cu multa experienta care, la urma urmei, poate fi benefica prin aplicarea lor in spitalele noastre."