Medicii romani au ajuns sa faca lunar naveta in strainatate. Cu cat e platita o garda de 24 de ore in Marea Britanie

Ultimul update: Miercuri 25 Februarie 2015 00:05
Data publicarii: Joi 22 Ianuarie 2015 18:00
Categorie: Social

Doctorii romani tineri, vorbitori de limbi straine, fac lunar naveta catre tari din Occident, in care sunt si apreciati financiar pentru cunostintele lor.

Efortul este mare dar, spun multi, chiar merita. O saptamana muncita intr-o clinica din Marea Britanie, de exemplu, este platita chiar si de zece ori mai bine ca aici.

La 32 de ani, un medic din Timisoara a facut deja garzi in 5 spitale de stat din Marea Britanie. Dupa trei garzi si plata taxelor, el a ramas cu 2.000 de euro.

Doctor Viorel Dejeu, specialist in chirurgie generala la Oradea, este si el unul dintre "navetistii" din Marea Britanie. De aceasta data va sta acolo 5 zile, la un spital privat. Va iesi din tura abia luni, la pranz.

Doctor Viorel Dejeu: "Ma aflu intr-un spital intr-un oras langa Londra, in Reding. Am ajuns ieri dimineata si la ora 12 am intrat in garda."

O astfel de solutie este epuizanta. Drumul este lung, spitalul este nou, colegii sunt straini, iar protocoalele de tratament diferite. Dar intelegem repede de ce tot mai multi medici aleg aceasta varianta.

Doctor Viorel Dejeu: "Pot sa va spun ca aici, in 24 de ore, sunt platit cat in Romania o luna, cel putin simtim ca suntem rasplatiti pentru ceea ce am muncit."

La Timisoara, un tanar chirurg de la sectia de politraumatologie se pregateste pentru prima experienta . Va lucra de doua ori pe luna la Imperial College Healthcare, un spital universitar din Londra.

Doctor Mircea Berceanu: "Poti sa castigi o suma onorabila, pentru un medic tanar. Sumele platite sunt intre 30 si 40.000 de lire pe an."

Englezii dau pentru o garda de 24 de ore 1.000 de lire.

Doctor Carmen Pantis, Colegiul Medicilor Bihor: "Acest fenomen se intampla in primul si in primul rand din cauza problemelor financiare, dar poate sa fie si o provocare pentru ca toti colegii nostri care fac aceasta naveta de tari occidentale se reintorc cu multa experienta care, la urma urmei, poate fi benefica prin aplicarea lor in spitalele noastre."

Ce ii aduce pe medicii romani inapoi acasa din strainatate.
Ce ii aduce pe medicii romani inapoi acasa din strainatate. "Pretul" platit pentru salarii si de 12 ori mai mari ca in tara
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Cât de mult poate costa să închiriezi un Moş Crăciun de lux. "E din păr natural"
Cum am ajuns să avem salată şi ridichi româneşti proaspete pe masa de Crăciun
Răsturnare de situaţie în cazul copilului de 9 ani care şi-a omorât bunica
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
alistmagazine
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”