Masa de Paște, reguli de respectat la capitolul ”ouă”. Diferențele dintre cele 4 categorii
"Le dăm vitamine şi minerale alături de cereale, ca unor copii pe care îi vrem puternici". Asta spun medicii veterinari despre felul în care sunt îngrijite găinile ouătoare din ferme.
Peste 60 de milioane de ouă au mâncat românii anul trecut de Paşti, aşa că avicolele trag tare şi acum ca să trimită pe piaţă materia primă pentru vopsit şi ingredientul-cheie pentru drob şi cozonaci. Pentru o masă bogată şi fără surprize, sunt câteva reguli de respectat la capitolul ”ouă”.
Sunt ecologice sau "de la ţară"! Antistres şi bogate în seleniu, doldora de luteină şi cu rezerve extra de agenţi Omega 3.
Etichetele încearcă să ne vândă fântâna tinereţii, în timp ce greul îl duc, în fermele avicole, sute de mii de ouătoare. Zilele acestea, pleacă spre magazine patru categorii de ouă: cele ecologice - de la păsări hrănite curat. Codul 1 - de la găini crescute la sol, dar plimbate şi în aer liber. Codul doi - de la găini crescute în hală. Codul trei - ouate de păsările din baterii.
Veterinar: ”Nu există decât diferenţe date de metoda de creştere. Diferenţa nutriţională o face ceea ce mănâncă pasărea. Iar codul 1, 2 şi 3 mănâncă acelaşi furaj. Le dăm să mănânce cereale şi suporturi vitamino-minerale. Aşa cum şi noi dăm la copii vitamine când ne indică doctorul, aşa facem şi cu păsările.”
Cumpărătorii români nu caută neapărat ouă fortificate. Cu zece zile înainte de Paşti, sunt dorite acelea care prind bine culoarea.
Altfel, intre ouăle albe şi cele brune, făcute de regulă de găini roşcovane, nu sunt diferenţe nutriţionale. Nici în privinţa rezistenţei cojii, deşi o părere comună printre gospodine e că cele roşii sunt mai dure.
Cât despre vopsea, folosiţi aşa-numitul "galus", pigment alimentar. Nu vă lăsaţi tentaţi de persoanele care vând la colţ de stradă vopseluri industriale. Cu acestea se colorează ţesături. Sunt toxice şi pătrund uşor prin coaja oului.
Mai ales că, înainte de a fi vopsite, ouăle trebuie fierte. Puneţi-le în apă rece, în strat unic. Opriţi focul atunci când în oală apar primii bulbuci. Lăsaţi-le acolo 3 minute, dacă vreţi ouă moi. Ca să fie tari, vor sta 5 minute în apă fierbinte. După 10 minute, ar fi răscoapte.
În frigider vor sta şi ouăle de ţară. Nu e de dorit să le cumpăraţi de la tarabă, pentru că sunt ţinute la cald.
Coaja e pentru ou un scut protector, aşa că pe cele luate de la piaţă NU LE SPĂLAŢI! Faceţi manevra înainte de consum. Şi evitaţi să le cumpăraţi cu fisuri, chiar dacă sunt mai ieftine.
Prin crăpături intră bacterii. Dacă ajung în maioneză, vă pot strica Sărbătorile.