Marturiile ingrozitoare ale copiilor salvati de abuz de un centru din Timisoara. "Dormeam prin santuri, ma culcam flamanda"
Abuzati de parinti tiranici, maltratati si mutilati sufleteste, zeci de copii din Timisoara au gasit sprijin intr-un centru de ocrotire.
Au primit un acoperis deasupra capului, mancare calda si consiliere psihologica, insa lupta lor cu ranile trecutului nu se sfarseste aici. Din fericire, la 18 ani, cand pleaca in lume dornici sa studieze sau sa isi intemeieze o familie, inca beneficiaza de sprijin financiar, pana reusesc sa-si castige independenta.
AFLATI LA FINALUL ARTICOLULUI CUM II PUTETI AJUTA PE COPII
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Adapostul gazduieste 20 de suflete. Daca acum au parte de un camin, cand vor implini 18 ani tinerii vor fi nevoiti sa isi castige singuri existenta, insa vor primi in continuare o suma de bani si vor putea sta intr-un apartament al centrului.
Este si cazul Emanuelei, care are 23 de ani si este studenta la Agronomie. Inca este urmarita de clipele teribile in care tatal isi revarsa furia asupra ei si a surorii mai mici.
"Pe sora cea mica a aruncat-o de pe scari, pe mine m-a batut cu furtunul de la masina de spalat", a povestit Emanuela.
O poveste similara are si Florina. Avea 17 ani cand a venit prima oara la centru. Nu stia sa scrie si sa citeasca si era marcata de abuzurile parintelui.
"Dupa ce a murit maica-mea, la varsta de 10 ani, am fost abuzata sexual de tatal meu. La mine in familie erau numai batai, dormeam prin santuri, ma culcam flamanda. Cautam prin gunoaie si cerseam", a povestit Florina.
La 30 de ani viata i s-a schimbat radical. Si-a terminat studiile, s-a casatorit cu barbatul pe care il iubeste, iar acum au impreuna o fetita de cinci ani, Daria, care primeste toata afectinea de care ea nu a avut parte in copilarie.
De un final fericit se bucura si Andreea, insa nici ea nu a avut o copilarie usoara.
"Eram foarte apropiata de taica-miu. Oriunde pleca, il pupam. Si a fost o tentativa de abuz....m-a...molestare. La inceput nu prea am stiut cum sa reactionez. Stiam, oricum, ca nu-i bine", a spus Andreea.
Ea nu mai depinde deloc de centru. Este casatorita si, in curand, va deveni mamica.
Cea care a pus la punct acest plan de integrare a tinerelor este Lorena Rusovan. Reuseste sa isi sustina proiectul din donatii, dar si cu ajutorul beneficiarelor.
"Ele lucrand, pe masura puterilor lor. In livada, solarii, sunt impreuna cu familia, cu asistentii maternali, parintii sociali, care locuiesc aici si redescopera ceea ce au pierdut - familia", spune Lorena Rusovan.
Centrul "Debora", din localitatea Giarmata, a fost infiintat in 2002. De atunci i-au trecut pragul peste 100 de copii chinuiti. Multi dintre ei sunt acum parinti model.
Daca doriti sa ii ajutati pe copii, o puteti contacta pe Lorena Rusovan la numarul de telefon 0728.878.219.