Maramureșenii plecați afară și-au adus copiii în țară să învețe de la gospodine cum se făcea odinioară pâinea
Mirosul de pâine proaspătă a inundat ulițele Muzeului Satului din Baia Mare. Mai multe gospodine din Maramureș au frământat aluatul și au încins cuptorul tradițional din curtea muzeului.
Au vrut astfel să le arate copiilor veniţi acasă din străinătate cum se pregătea pe vremuri pâinea.
”Marie, inima grea, în clipă grea, n-are unde se-ndrepta decât la îndurarea ta”.
Îmbrăcate în straie tradiționale, femeile au frământat și au dat formă aluatului, pe care l-au copt în cuptorul tradițional pe lemne. Ajutoare de nădejde le-au fost copiii dornici să li se dezvăluie întregul proces.
”După ce am împletit, o adunăm într-un loc. Cum am zis că se numește asta? Ne-a învățat mătușa din Lăpuș. Coarda. Și ce făceau femeile cât timp lucrau? Cântau”.
”O sucim cu mâna și o facem în lung”.
După muncă, a venit și răsplata - cei mici au rupt din pâinea aburindă și au mâncat cu poftă.
Fetiță: ”E foarte bună și gustoasă. Abia acum înțeleg de ce e obicieul ăsta, pentru că e foarte bun”.
Fetiță: ”Îmi place tare mult. O să le duc și la bunica și bunicu”.
Program destinat românilor reveniți acasă, ”Dorul pâinii de acasă”
Încântați au fost și adulții.
Femeie: ”Totul e așa de natural, încât avem impresia că suntem în curtea casei, cu musafiri și facem pâine, e o idee foarte bună, binevenită”.
Daniel Pop: ”Am venit din Madrid acum o săptămâna și mai stăm încă o săptămâna. Vrem ca fetița să vorbească limba română, acum o înțelege și la fel și soția”.
”Reporter: Ce îți place în Baia Mare?
Fetiță: Pâinea.
Reporter: Și mai ce?
Fetiță: Și casele”.
Evenimentul a fost organizat de reprezentanții Muzeului Satului din Baia Mare, cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Monica Mare, director Muzeul Satului Baia Mare: ”Este dedicat celor care se întorc acasă din țări străine, se numește ”Dorul pâinii de acasă”. Cei care vin de departe să simtă mirosul ca în casa bunicilor, iar copiii pot să frământe și să împletească propriii colăcei, pe care să-i împartă cu cei dragi”.
În foișorul de lângă cuptorul tradițional, vizitatorii au avut ocazia să descopere și expoziția de fotografie ”Dorul pâinii de acasă”.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, copii, maramures, strainatate, gospodine,
Dată publicare:
15-08-2022 09:17