Mâncărurile de Crăciun, diferite în funcție de zonă. Ce este chișca, specifică Moldovei
Se ştie că românii gătesc de parcă ar avea mai multe guri, iar de sărbători, în special, se avântă într-un concurs naţional de burduşit frigiderele.
Practic, nu-i casă în care să nu găseşti sarmale, cârnaţi, friptură, tobă, lebăr sau caltaboş. Diferenţele ţin de regiune şi desigur, de reţete.
În Maramureş, gustul bunătăţilor făcute din porc de mangaliţă este uşor picant. Cârnaţii, de pildă, pişcă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cu usturoi, cu mult piper, cu boia, au o influenţă un pic maghiară. Acum i-am scos din fum. Cred că oaspeţii noştri o să fie încântaţi”, spune proprietarul unei pensiuni.
Minunate sunt şi jumările uşor crocante.
"Astea-s jumări din Maramureş, dacă la oaspeţi nu le faci pomana porcului şi jumări, ăla nu-i Crăciun. Porc ţinut acasă cu mălai", dezvăluie un bucătar.
Aici, pentru desert, gospodinele vrednice au făcut mere caramelizate cu nuci şi foi de casă cu miere de albine, dar şi cozonaci cu nucă ori cu mac.
"S-au rumenit frumos cozonacii. Sunt pregătiţi după cum am învăţat de la bunica mea şi oaspeţii noștri îi solicită în mod special", spune proprietara unei pensiuni.
În Transilvania, cozonacii au, pe lângă nucă, şi rahat. Însă până la ei mesenii vor da multe lupte.
"Cârnatul îi pregătit pentru friptura la cuptor, cu mirodenii, cu tot ce trebuie, muşchi. Uite ce frumos este afumat, ca la ţară, aşa se afumă la noi, asta îi tradiţia", spune o bucătăreasă.
Bănăţenii pun la loc de cinste enibaharul - o plantă exotică. Aduce cu nucşoara şi are menirea să înobileze sarmalele, cârnaţii şi friptura.
"Sărmăluţe tradiţionale pe care le-am pregătit cu puţin ienibahar, pentru că aşa se mănâncă aici în partea noastră a Banatului, orez, carne, ceapă sare piper, puţin cimbru, mărar şi bineînţeles costiţă afumată, nelipsită", spune o gospodină.
De Crăciun, în Moldova şi în Bucovina, specificul zonei este reprezentat în primul rând de sarmalele cu afumătură şi bulion, scăldate în borş şi zeama cărnii de porc. Urmează rasolul moldovenesc cu hrean.
O altă atracţie locală este chişca, adică mațul de porc este umplut cu orez şi carne tocată, după care este prăjit până devine arămiu.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!