Agricultura renaste din propria cenusa. Inscrierile la facultatile de profil s-au triplat
Multi dintre viitorii studenti sunt deja implicati in afaceri de familie, pe care le considera profitabile, mai ales daca pot accesa si fonduri europene.
La 19 ani, Anda si-a ales deja un drum in viata. Vrea sa devina inginer horticultor, pentru a continua afacerea de familie inceputa de unchiul ei in urma cu aproape 14 ani. Pare ca se pricepe.
Unchiul ei e inginer agronom si a pus pe picioare o pepiniera, in judetul Ialomita.
A pornit la drum cu doar cativa pomi, iar in aceasta toamna va scoate pe piata peste 100.000 de puieti. In functie de specie, ii va vinde cu cel mult 20 de lei/bucata. Profitul se anunta unul bun.
Agronom vrea sa devina si Bogdan. Lucreaza la o ferma din Braila, unde se cultiva cereale si legume. Se gandeste deja ca la finalul facultatii sa isi deschida propria afacere.
Reprezentantii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti spun ca pana acum s-au inscris de trei ori mai multi candidati decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Ca sa nu mai vorbim ca aceia care sunt interesati sa-si deschida o afacere in agricultura pot accesa inca multe fonduri de la Uniunea Europeana.
Doar pentru anul 2012, avem la dispozitie 1,083 miliarde de euro pentru plati directe in agricultura, prin Apia.
La acestea se adauga inca 400 milioane de euro pentru masuri de agromediu si sustinerea zonelor defavorizate.
Pana acum au fost instalati in mediul rural 8.028 de tineri fermieri, care au primit pentru proiectele lor aproape 106 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, educație, facultati, fonduri europene, agronomie,
Dată publicare:
19-07-2012 18:32