Mai multe țări interzic folosirea telefonului de către copii. Timpul petrecut cu ecranele favorizează obezitatea și depresia
Tot mai multe state interzic sau iau în calcul interzicerea folosirii telefonului mobil de către copii.
Dacă nu au împlinit trei ani, cei mici nu trebuie să stea în fața unui ecran, iar cei care au sub 11 să stea departe de telefon, spun experții francezi. Cercetările lor arată că timpul petrecut pe telefon poate favoriza obezitatea și în același timp crește riscul de depresie și anxietate.
În parc, la restaurant, sau pe stradă vedem peste tot un copil cu telefon în mână. Mulți părinți încearcă însă să limiteze timpul petrecut de cel mic în fața ecranului.
Bărbat: „În jur de vreo 2-3 ore, maxim 3, că după își dereglează ochii. Culorile sunt prea puternice pentru ei. Are un program stabilit își face temele, apoi stă la telefon 2 -3 ore, se joacă cu prietenii, apoi ieșim la joacă afară.”
Femeie: „Stă la bunici după ce termină școala și acolo nu știu cât petrece, dar acasă încerc să limitez - maxim jumătate de oră, o oră pe zi. Învață multe lucruri bune de acolo, dar îi afectează și creierul."
Un studiu realizat de „Salvați Copiii” arată că 40% dintre părinți cred despre copiii lor că nu au conturi pe rețele sociale, însă 90% dintre copiii care au participat la sondaj au declarat că au. În privința timpului petrecut în fața unui ecran, 30% dintre părinți au spus că cei mici petrec o oră în fața ecranului. În realitate, copii spun că stau între 8 și 10 ore în weekend sau în timpul școlii.
Claudia Oprescu, coordonatorul programului „Ora de net”: „Este de remarcat că a scăzut foarte mult vârstă copiilor care petrec timp și care au conturi pe rețele sociale. Sunt copii de 5 ani care au conturi. Uneori părinții știu, alteori nu știu. Riscurile în momentul de față ar fi creșterea neatenției, a gradului de a rămâne într-o sarcină. Unul dintre adolescenții care a venit la linia de consiliere ne spunea că în online sunt cine vreau, nu mă pune nimeni la treabă, și atunci asistăm la un alt pericol al identității din mediul online care nu e concurentă cu cea din offline.”
Un raport realizat de experți francezi vorbește despre interzicerea utilizării ecranelor de către copiii cu vârsta sub trei ani și a telefoanelor mobile de către cei sub 11 ani. Experții spun că le afectează somnul și favorizează printre altele miopia, obezitatea, dar și depresia și anxietatea.
Pentru copiii care nu au împlinit trei ani, accesul la internet ar trebui să fie evitat. Iar între trei și șase ani să vadă doar conținut de calitate educativă, însoțit de un adult.
De asemenea, se vorbește despre interzicerea calculatoarelor și a televizoarelor în creșe și grădinițe. De curând, guvernul Britanic a interzis folosirea telefoanelor mobile în școli. În ultimele luni, măsuri similare au fost introduse în Brazilia și Spania pentru a preveni „dependența digitală”.